Co mám vždycky ve spížce... aneb moje základní potraviny v kuchyni

Co mám vždycky ve spížce... aneb moje základní potraviny v kuchyni



Možná to taky znáte, dveře od ledničky jsou otevřené, vy stojíte v nich a koukáte a koukáte... ale nic nevykoukáte. Tak mrknete do spížky, ale tam taky nic. Žádná inspirace k tomu, co vařit k obědu, k večeři, nebo co sezobnout k snídani. A tak už podvanácté za měsíc připravujete k obědu těstoviny a říkáte si, v čem je ten zakopaný pes.

Tenhle článek jsem se rozhodla sepsat proto, že i já jsem každý den stávala takhle u lednice a říkala jsem si, co vařit. Nakonec jsem si stejně většinou vybrala nějaký recept na rychlou dvacetiminutovku, ze kterého se ve finále vyklubaly dvě hodiny u plotny. Za ty skoro čtyři roky samostatného života jsem ale zjistila, jak vařit opravdu rychle, a že klíč není v bezedné kuchařce receptů, ale spíš v dobře vybavené spížce, sezónní zelenině a ovoci a špetce vlastní fantazie.

Proto pro vás mám tipy na základní potraviny v kuchyni, které u mě ve spížce vždycky najdete. Je to pár maličkostí, ale každý den mi usnadňují život. S chytře vybavenou spížkou totiž nebudete muset každý den přemýšlet, co vařit. Ale jednoduše seskládáte několik ingrediencí, které doma najdete, nějaké přidáte a budete mít hotovo. Snad jste mě v úvodu pochopili, někdy je těžké vyjádřit tolik myšlenek stručně, nicméně jdeme na to .)


Tipy na snídaně pro každý den


1. Moje svatá trojice: Vločky | Instantní kaše | Domácí granola

Snídaně a hlavně pak brunche jsou moje nejoblíbenější část dne. Ráno se totiž ještě neví, jaký bude den, a je právě na vás, jaký si ho uděláte. Zní to jako klišé, ale je to tak. Já mám nejradši takové dny, kdy se z postele vykopu opravdu brzo, stihnu si zacvičit, a pak si dám oblíbenou snídani. Snídaně střídám podle nálady: v zimě miluju teplou kaši, v létě zase zeleninovo-ovocné smoothie. Občas si dám taky chleba s pomazánkou, slavnostně vajíčka, když je čas tak palačinky, a moc jsem si oblíbila taky granolu, kterou si dělám sama. 

Svatou trojicí, která se vám ve spížce nezkazí, ale už mi zachránila hodně ranních beznadějí, je pro mě kombinace vloček, instatní kaše a domácí granoly, které různě střídám. Vločky s jogurtem nebo do smoothies, granolu opět s jogurtem nebo do smoothie bowl a kaši s ovocem. Většinou mi stačí jen oblíbený kousek ovoce a snídaně je na světě. Ohledně instantních kaší jsem si v poslední době nejvíc oblíbila pohankovou, jáhlovou nebo rýžovou variantu.


2. Rostlinné mléko v lednici nebo instantní sušené ve spížce

Pro přípravu ranních kaší se hodí mléko. Zjistila jsem, že ale litr rostlinného mléka za týden nespotřebuju a na výrobu domácího jsem pořád ještě líná (mávejte, kdo z vás ne: budu vás neskrývaně obdivovat). Proto jsem našla spojence v sušeném kokosovém mléku, které mi ve spížce vydrží měsíce a pro přípravu ranní kaše mi stačí dvě lžíce. Ideálka.


3. Ranní energie: Chia semínka | Ořechy | Ořechové máslo

Když už si dělám ranní kaše, mám ráda takové kombinace, které opravdu zasytí, a navíc jsou dobré. Proto do ranní kaše ráda přidávám chia semínka, lžičku arašídového másla a směs ořechů. Někdy vám na MOJI  ranní kaši sepíšu recept.  











4. Na dochucení: Kokosové lupínky | Datle nebo sušené ovoce | Kakao | Skořice

Kokos je moje srdcovka. Piju kokosové mléko, strouhaný kokos si dávám do kaše, kokosový olej si mažu na pleť a kdybych mohla, tak nosím vydlabané kokosy nejspíš i jako podprsenku. Proto kokos nesmí chybět ani u mě ve spížce. Pro dochucování kaší tam mám taky sušené ovoce, které zároveň slouží i jako pojistka. Kdybyste některý den neměli čerstvé ovoce (Babica příklad), uděláte si ranní kaši právě s tím sušeným. A sušené datle se vám budou hodit k oslazení například smoothie. Skořice a kakao jsou potom klasika.


5. Cukr, prosím: Med | Javorový sirup | Datlový sirup | Rýžový sirup

Na doslazení kaší mám nejradši med nebo javorový sirup, který je ale na každodenní používání docela drahý. Ve spížce se vám určitě taky neztratí datláč nebo rýžový sirup.


Malý tip nejen na imunitu

Na závěr snídaňové sekce pro vás mám ještě malý tip. Do spížky můžete zařadit i goji, které je skvělé na imunitu. A pro doplnění nenasycených mastných kyselin mletý len. Ráno do sebe taky většinou kopnu mini panáčka echinaceového driáku. Na imunitu, samozřejmě. 


Jak na obědy nebo rychlé večeře?


Otázku co vařit k obědu nebo k večeři, si asi už položil každý z nás. Bohužel na ni neexistuje jednoznačná odpověď. Já jsem ale za několik let zkoušení přišla na to, že mi stačí základní potraviny v kuchyni, čerstvá sezónní zelenina a nějaká bílkovina (luštěnin, tofu, ryba, vajíčka...) k tomu, abych připravila zdravý a jednoduchý oběd. Inspirovat se můžete u receptů, které na tadáči najdete pod hashtagem #hotovo do 20 minut


1. Luštěniny: Cizrna v plechovce | Fazolky v plechovce | Červená čočka

Přirozeným nositelem rostlinné bílkoviny jsou luštěniny. Zvlášť pokud nejíte příliš masa, nebo jste dokonce na veganské stravě, měli byste si hlídat přísun bílkovin. Já miluju cizrnu a přiznám se, že dopředu nikdy nevím, kdy ji budu vařit, proto mám vždycky ve spížce jednu plechovku už uvařené cizrny. Vím že je to neekologické a drahé, ale já to zase kompenzuju jinde. Pak mám ve spížce vždycky červenou čočku, která se naštěstí vaří rychle. No a kupuju taky fazolky v plechovce, které jsou tak o polovinu levnější než cizrna. Stejně jako plechovky samozřejmě stejně dobře poslouží taky sušené luštěniny, které si přes noc namočíte a uvaříte. To už je naždém, co mu vyhovuje.











2. Něco na zjemnění: Rostlinná smetana | Kokosové mléko 

Kokosové mléko zachrání každé jídlo, to je můj tajný tip. Kromě něho mám ve spížce taky vždycky zásobku rostlinných smetan, které se vyrábí asi ve 200 ml provedení, takže na 2 až 3 porce ideálka. Kupuji nejčastěji rýžovou nebo sójovou smetanu, s jinými nemám tolik zkušeností. No a jako záchrana poslouží samozřejmě i sušené rostlinné mléko, které máme ve spížce ještě ze snídaňové sekce.


3. Rajčatová passata nebo krájená loupaná rajčata

Rajčata mám moc ráda, kupuju je ale jenom v sezóně, kdy taky drancuju naši zahrádku, kde jich máme většinou hromady. Ve zbytku roku se spoléhám na rajčatovou passatu nebo na rajčata v plechovce, která jsou chuťově dobrá a levná. 


4. Přílohy: Jasmínová rýže | Celozrnné těstoviny | Quinoa | Kuskus nebo bulgur

Máme zeleninu, luštěniny, smetanu a případně rajčata, tak už nám chybí jenom příloha. K asijským jídlům mám nejraději jasmínovou rýži, k omáčkám celozrnné těstoviny (které zasytí víc než ty z bílé mouky) a k lehčím jídlům nebo do salátů pak quinou, kuskus a třeba bulgur. To se dá střídat. 





















5. Semínka: Dýňová | Slunečnicová...

Hlavně do salátů a jednoduchých jídel pak užijete nejrůznější semínka. Pro mě jsou základní potraviny v kuchyni hlavně slunečnicová a dýňová semínka. Do spížky ale přidejte jakákoliv vaše oblíbená. 


Další tipy na trvanlivé potraviny do spížky

Ve spížce by vám samozřejmě neměl chybět kvalitní olej. Na smažení nějaký méně kvalitní, a do salátů pak třeba extra panenský. Já jsem si kromě olivového oblíbila taky ořechový nebo ostropestřcový. No a každému jídlu pak dodají chuť taky nakládaná sušená rajčata a olivy, ale to už by bylo zase na jiný článek...

---

A to je všechno, moje spížka není velká, spíž dobře promyšlená. Jak už jsem zmiňovala, tak pravidelně nakupuju hlavně hromady čerstvé zeleniny a ovoce, nějakou bílkovinu a jinak potraviny podle momentální chuti. Takže za mě jsou rychlá jídla jasná: čerstvá zelenina + bílkovina + lehká příloha rovná se úspěch. Snad vám tyhle typy na základní potraviny v kuchyni přišly vhod, a třeba vám pomůžou lépe zvládnout každodenní otázku: co vařit k obědu. Držím vám palce.