Super zdravý chia pudink

Super zdravý chia pudink



Chia semínka se v poslední době objevují úplně všude. A chia pudink se stal skvělým pomocníkem pro všechny, kteří se snaží vést zdravý životní styl. Proto jsem pro vás i já připravila recept na jeden takový chia pudink. Pokud chcete pro své tělo udělat něco dobrého, dejte si po ránu (nebo i během dne jako svačinku) tento super zdravý chia pudink. Je to vitaminová bomba, která vám dodá energii na spoustu hodin.


Co všechno super zdravý chia pudink obsahuje?

Chia semínka (šalvěj hispánský)

  • superpotravina
  • zdroj vápníku, vlákniny a Omega-3 a 6 mastných kyselin
  • denně: 1 lžíce

Len

  • zdroj nenasycených mastných kyselin, vlákniny a mnoha vitaminů
  • má protivirové, antibakteriální a protizánětlivé účinky
  • denně: 1 lžíce

Goji (kustovnice čínská)

  • superpotravina a „elixír mládí“
  • zdroj vitaminu C a karotenoidů
  • posiluje imunitu
  • denně: 30 bobulek (malá hrst)


1 porce

 35 minut + namáčení chia semínek

snadné

Ingredience

chia pudink:

  • 1 lžíce chia semínek
  • 6 lžic rostlinného mléka 
  • datlový sirup

banánová vrstva:

  • zralý banán
  • lžíce goji
  • lžíce zlatého lnu

jablečno-hruškový karamel:

  • ½ jablka
  • ½ hrušky
  • třtinový cukr
  • skořice

Jaký je postup?

  1. Do vyšší sklenice dejte chia semínka, zalijte je rostlinným mlékem a oslaďte datlovým sirupem. Nechte asi deset minut odstát, potom promíchejte a dejte přes noc do lednice, minimálně na 4 hodiny.
  2. Druhý den ráno v mixéru promixujte banán, goji a pomletý len s troškou vody. Měla by se vytvořit hustá červeno-hnědá kaše.
  3. Nakonec si udělejte ovocný karamel. V pánvičce nechte do měkka podusit polovinu jablka a hrušky s trochou vody a třtinového cukru. Duste tak dlouho, dokud se z vody a cukru neudělá karamel a ovoce nebude měkké.
  4. Nakonec chia pudink dokončete. Na vrstvu chia semínek nalijte banánovou kaši a na ní přidejte ovocný karamel. Posypejte skořicí a podávejte.

Tipy & triky

Ovocný karamel si můžete připravit z oblíbeného sezónního ovoce. Skvělá bude švestková, kdoulová, broskvová, nektarinková nebo jahodová varianta.

Len musí být pomletý. Pořiďte si speciální mlýnek (já používám ten na kávu), nebo len pomelte s trochou vody v nožovém mixéru. Len pustí „slízek“ a uvolní prospěšné látky.