Moje tipy na posílení imunity

Moje tipy na posílení imunity



Rozhodla jsem se sepsat pro vás moje tipy, které mi celoročně pomáhají na posílení imunity. Myslím, že téma imunity se dotýká každého, a to hlavně na podzim a v zimě. Neustálé změny teploty v podob přebíhání z přetopeného vlaku, do minusových teplot na ulici, a pak zase do školy nebo mhdéčka prostě dokážou imunitní systém potrápit. Když budeme ale imunitu posilovat celoročně, pak těmto teplotním výkyvům snadněji odoláme.  

Jak jsem ztratila imunitu aneb proč článek píšu 

Loni v květnu jsem chytla klíště. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, zvlášť pokud celé jaro plandám po loukách, lesích a skalách. Až na to že se z tohoto malého přísavce vyklubala borelióza. Její identifikace byla dost vtipná. Se školou jsme jeli na týdenní praxi do Hostětína a Bojkovic, mimochodem jejich Hostětínské mošty vřele doporučuju. Asi po dvou dnech pobytu povídám kamarádce Bašce: „Mně se tady už docela dlouho tvoří divná červená skvrna, mohla by ses mi podívat do domácího lékaře?" A tak Baška nažhavila noťas a začala z diagnostikou: „Máte skvrnu větší než tři centimentry," ano. „Je to místo po vpichu klíštěte," ano. „Uplynulo od vpichu déle než dva týdny" ano. A ptala se tak dlouho, dokud jsem všech deset otázek nezodpověděla slovem ano. A my se sice zasmály naší lékařské odbornosti, ale bylo jasno. A tak jsem hned po návratu z Hostětína naběhla ke své obvoďačce. „Jojo, to je borelióza, to je jasné," změřila pravítkem rudou skvrnu a postavila mě před hotovou věc. „Dáme silná antibiotika na měsíc, tady máte recept, můžete jít," šokovala mě dalších nezájmem o můj problém. 

A tak jsem začala brát koňská antibiotika a přitom začala pomalu ale jistě ztrácet obranyschopnost. A tak jak začínalo léto a všichni byli zdraví a veselí, já naopak usínala během dne, cítila se jak papír a byla v jednom kuse nachlazená. Do toho jsem nastoupila na tříměsíční praxi do televize, a začal pravý stres. A tak jsem víkendy trávila v posteli většinou s bolestí krku, hlavy případně i horečkou. A bylo mi jasné, že moje paní doktorka mi kromě dalších antibiotik žádnou další radu neposkytne. A tak jsem se začala zajímat sama. V první řadě jsem nasadila probiotika (to jsem ostatně měla udělat hned), a pak jsem se snažila zjistit, jak na posílení imunity. Od samotné boreliózy, kterou mi naštěstí antibiotika vyléčila, trvalo ale dalšího půl roku, kdy jsem získala zpět mou imunitu a nelehla při každém menším ochlazení. A vám prozradím moje osvědčené tipy, které mi na posílení imunity zabraly .) 











Tipy na posílení imunity krok za krokem:


1. Kouzelná Echinacea neboli třapatka nachová

Echinacea je moje nejlepší kamarádka na zimní období. Echinaceu pěstujeme na zahrádce a mamča vyrábí takový driák, který v zimním období užívám každý den. Hned ráno, ještě než si dám vodu a zelený čaj, do sebe kopnu malého panáčka echinacei. A pomáhá to! Takže si ho vyrobte podle následujícího receptu a užívejte každý den .)


 Domácí Echinacea sirup 

Nachystáme si 130 gramů květů z Echinacei a vložíme do nádoby o objemu 750 ml. Zalijeme 20 procentní čirou lihovinou, například naředěnou slivovicí. Nádobu protřepeme a necháme deset dní stát na parapetu. Poté tekutinu scedíme, přefiltrujeme a domácí Echinacea sirup je na světě. Pro dlouhodobé posílení imunity užíváme třikrát denně polévkovou lžíci. 


2. Rakytník nad zlato

Víte, že rakytník řešetlákový má až 25x víc vitamínu C než pomeranč, a proto se mu říká pomeranč severu? Patří mezi mé bylinné favority a užívám ho téměř ve všem. Mám rakytníkový balzám na rty, rakytníkovou tinkturu a džem. Pro denní užívání ale jednoznačně doporučuji rakytníkovou šťávu. Ta se vyrábí z přemrzlých rakytníkových plodů a já ji používám jako sirup, to znamená míchám s vodou. Případně si z ní dělám bylinné vody nebo ji používám do smoothie. Můj oblíbený výrobce rakytníkových šťáv je pan Cvrček.


3. Jitrocel na kašel

Jitrocelový sirup je skvělý proti kašli i na odhlenění průdušek. Seženete ho v lékárně, ale můžete si vyrobit i svůj domácí podle tohoto jednoduchého receptu.


Domácí jitrocelový sirup 

Nasbíráme si čerstvý jitrocel a pokrájíme ho na drobné kousky. Připravíme si uzavíratelnou nádobu a cukr krystal, případně třtinový cukr. Do nádoby vršíme vrstvu nakrájeného jitrocele, pak cukr a každou vrstvičku vždy zmáčkneme. Nádobu necháme stát asi měsíc, případně méně. Listy vymačkáme a jitrocelový sirup přecedíme do lahvičky. Jitrocelový sirup užíváme při kašli nebo jako prevenci na posílení imunity. 


4. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy | smoothie

Kopa ovoce a zeleniny je pro mě základ každý den. Když si totiž budete hlídat pestrou stravu, nemusíte pak každý měsíc přemýšlet, jestli vám náhodou nechybí nějaký vitamín, proč vám náhle vypadávají vlasy nebo bělají nehty. Na jaře doporučuji hlavně špenát, medvědí česnek, kopřivu a samozřejmě i během celého roku cokoliv zeleného. Vyzkoušet můžete například moje zelené detoxikační smoothie.











5. Hlíva ústřičná

Dlouho jsem tuhle houbu ignorovala, dokud jsem nezjistila, kolik má prospěšných látek. Takže doporučuji zařadit ji do jídelníčku. Jednou za čas si můžete udělat třeba polévku s hlívou, guláš z hlívy ústřičné nebo jednoduchou omáčku. A pokud houby nemůžete cítit ani z pěti metrů, můžete si koupit potravinový doplněk pro posílení imunity. V lékárnách jsou jich mraky.


6. Goji do ranní kaše

Goji je osvědčený zdroj vitamínu C a karotenoidů, a díky tomu spolehlivě posiluje imunitu. Patří mezi superpotraviny a někdy se těmto bobulkám také říká elixír mládí. Denní dávka je asi 30 malých bobulek, které můžete pojídat jen tak, přidávat si je do ranní ovesné kaše nebo mixovat ve smoothie. 


7. Bylinkové čaje s medem po celý rok

Bylinky jsou základ, to věděly už naše babičky. Já si po celý rok připravuju různé bylinkové čaje a kombinace střídám podle nálady. Určitě doporučuji bezinku, mátu, jitrocel, šalvěj, meduňku, listy jahodí a maliní, pampelišku, heřmánek a spoustu dalších bylin. Na podzim sázím hlavně na plody šípku, který jsou přirozeným zdrojem vitamínu C. Vyzkoušet můžete jak klasiku jakou je šípkový čaj, případně si na posílení imunity udělat pečený čaj nebo třeba šípkovou zavařeninu. 











8. Slivovice jako (ne)tajný pomocník

A teď se ukáže, že jsem z Moravy, teda su z Moravy. Slivovicí nebo mou oblíbenou meruňkovicí si s nejbližší osůbkou ťukám hned, jak mě začně škrábat v krku. Případně si jí spolu s citrónem a medem přidávám ještě do čaje. Musím říct, že díky slivovici jsem přežila už nejeden výlet. Ať už to byl kterýkoliv z extrémních Závodů tří vrchů, případně dámský trip do Norska, který jsme podnikly v květnu před dvěma lety. To jsme si s holkama vždycky obřadně daly panáčka ráno i večer, a hned nám bylo tepleji. Zas taková násoska ale nejsem, rozumějte, je to jen prevence .)


9. Saunování jako nová vášeň

Saunování jsem vždycky upřímně nenáviděla, začalo to parní saunou, do které jsem před lety vlezla a po pěti vteřinách zase vycouvala. Byla přetopená, zpocená, plná lidí (prostě klasická parní sauna) a mě tenhle zážitek dokázal odradit na dlouhé další roky. Vše se změnilo lotos v lednu, kdy jsme si s Kájem k Vánocům vzájemně nadělili pobyt v saunovém ráji ve Velkých Karlovicích (většinou neutrácíme za dárky, ale raději peníze investujeme do společných zážitků). A tak jsem i díky Kájovi nejen vzala na milost suanování, ale hlavně tomu propadla. Byla jsem také poučena, že pokud na vás něco leze, sauna nemoc urychlí a vy budete rychleji zdraví. No a pokud jste zdraví, sauna vám pomůže na posílení imunity. 











10. Celoroční sport | pozitivní myšlení | minimus stresu

A nakonec víte, co ještě na posílení imunity zabírá? Nestresovat se, obklopovat se pozitivními lidmi a plnit si sny. A taky sportovat, já se o to snažím každý den, ale ne vždycky vyjde. Snažím se střídat běh, rychlé nebo dlouhé procházky, jógu (můj nový objev a favorit), chodím taky lézt, cvičím doma a v létě chodím plavat, na brusle a na kolo. Zkrátka si každý najde to svoje, ale pravidelný pohyb je základ, to je jasnačka.










 

+ Zázvor a česnek jsou klasika

Tahle kombinace asi nikoho nepřekvapí. Zázvor doporučuju jak pro prohřívání těla v polévkách, omáčkách nebo smoothie a taky v čaji. Česnek mám pak ráda hlavně pečený, protože není tak ostrý jako ten čerstvý. 











Co dělat, když na vás něco leze:


Samozřejmě i s poměrně dobrou imunitou se mi někdy stane, že mě přepadne nějaká nemoc. Musím to zaklepat o klávesnici, ale poslední dobou moje nachlazení trvají většinou jen pár dní, většinou tak tři. Když cítím, že se o mě pokouší nemoc, nasadím tuhle léčbu:

  • Dostatečný spánek a odpočinek

Pokud před sebou nemám neodkladný úkol nebo naplánovanou práci, dám si na den, dva alepsoň částečný oraz.

  • Jitrocelový sirup na kašel

V případě kašle užívám domácí sirup, jehož výrobu jsem popisovala nahoře, dá se ale koupit i ve zdravé výživě nebo v osvícené lékarně.

  • Straním se mléčným výrobkům

Jak asi víte, mléčné výrobky podporují tvorbu hlenu. Proto se nesmí užívat například v kombinaci s antibiotiky. 

  • Šalvějový a jitrocelový čaj

Vařím denně při nachlazení, případně si můžete připravit i napařovací výluh.

  • Vyhýbám se lékárnám

Pro běžnou rýmu a kašel se snažím nekupovat si farmaceutické výrobky, ale řešit nachlazení bylinnými přípravky a bylinkami.

  • Kapky do nosu s esenciálními oleji | Dubové kapky

Dubové kapky se chystám pořídit už pěkných pár měsíců, ale víte jak to bývá s těmi to-do listy. Dobrou zkušenost mám ale s kapkami do nosu s esenciálními oleji

  • Citrón | zázvor | med​

Osvědčená trojka, kombinuji podle nálady.











A to je vše. Nejsou to žádné objevy nebo zázraky, ale mě těchhle pár tipů na posílení imunity zatím zabírá. Tak pokud s obranyschopností taky občas bojujete, třeba vám tenhle článek pomohl nebo pomůže. A pokud máte nějaké osvědčené rady, co fungují vám, určitě mi napiště. Ráda se inspiruju a třeba i začnu používat něco nového. Tak imunitě zdar a co nejmíň nemocí! :)