Cizrna na kari

Cizrna na kari



Před čtrnácti dny jsme se s kamarádem Cristianem domluvili, že odpoledne přijdu do jeho bytu a uvařím pro nás oběd. Byla ale neděle a já zapomněla na to, že většina španělských obchodů má zavřeno. Podívala jsem se do spížky (dobře, do jedné poličky, kterou tady mám) a našla jsem tam sterilovanou cizrnu a kokosové mléko. A tak byla situace zachráněná a já měla jasno, že na oběd bude cizrna na kari. Cristián dodal zbytek surovin a společnými silami jsme z toho vykouzlili tohle veganské jídlo. Oběma nám moc chutnalo a přestože jsem Cristianovi původně slíbila, že uvařím typické české jídlo, byl nadšený a já se tak přiučila další španělská slovíčka typu "je to moc dobré" a podobně .) Tak snad bude cizrna na kari chutnat i vám.


2 porce

30 minut

snadné

Ingredience

  • 2 menší pórky
  • olivový olej
  • 400 g sterilované scezené cizrny
  • ½ lžičky kari
  • ½ lžičky sladké mleté papriky
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • malý kousek zázvoru
  • 400 ml tučného kokosového mléka

+ jasmínová rýže / pita chleba jako příloha


Jaký je postup?

  1. Pórky nakrájejte na tenká kolečka a smažte na rozpáleném olivovém oleji ve větší pánvi typu wok zhruba 5 minut, dokud nezhnědnou.
  2. Poté do pánve přidejte i scezenou sterilovanou cizrnu. Osolte, opepřete a přidejte veškeré koření.
  3. K cizrně přidejte také česnek nakrájený na plátky a najemno nastrouhaný zázvor.
  4. Cizrnové kari promíchejte a na středním plameni smažte tak dlouho, dokud cizrna nezačne "pukat" nebo mírně hnědnout. Nakonec přidejte kokosové mléko a na mírném plameni už jen krátce povařte.
  5. Cizrna na kari je nejlepší s jasmínovou rýží nebo s pita chlebem. 

Tipy & triky

Pita chleba si můžete upéct i doma, recept najdete tady.  

Pokud máte rádi veganská jídla z luštěnin, vyzkoušejte taky recept na Indický dhál z červené čočky nebo Pikantní tortilly plněné fazolemi