
Cizrna na kari
Před čtrnácti dny jsme se s kamarádem Cristianem domluvili, že odpoledne přijdu do jeho bytu a uvařím pro nás oběd. Byla ale neděle a já zapomněla na to, že většina španělských obchodů má zavřeno. Podívala jsem se do spížky (dobře, do jedné poličky, kterou tady mám) a našla jsem tam sterilovanou cizrnu a kokosové mléko. A tak byla situace zachráněná a já měla jasno, že na oběd bude cizrna na kari. Cristián dodal zbytek surovin a společnými silami jsme z toho vykouzlili tohle veganské jídlo. Oběma nám moc chutnalo a přestože jsem Cristianovi původně slíbila, že uvařím typické české jídlo, byl nadšený a já se tak přiučila další španělská slovíčka typu "je to moc dobré" a podobně .) Tak snad bude cizrna na kari chutnat i vám.
2 porce
30 minut
snadné
Ingredience
- 2 menší pórky
- olivový olej
- 400 g sterilované scezené cizrny
- ½ lžičky kari
- ½ lžičky sladké mleté papriky
- ¼ lžičky mletého římského kmínu
- 2 stroužky česneku
- malý kousek zázvoru
- 400 ml tučného kokosového mléka
+ jasmínová rýže / pita chleba jako příloha
Jaký je postup?
- Pórky nakrájejte na tenká kolečka a smažte na rozpáleném olivovém oleji ve větší pánvi typu wok zhruba 5 minut, dokud nezhnědnou.
- Poté do pánve přidejte i scezenou sterilovanou cizrnu. Osolte, opepřete a přidejte veškeré koření.
- K cizrně přidejte také česnek nakrájený na plátky a najemno nastrouhaný zázvor.
- Cizrnové kari promíchejte a na středním plameni smažte tak dlouho, dokud cizrna nezačne "pukat" nebo mírně hnědnout. Nakonec přidejte kokosové mléko a na mírném plameni už jen krátce povařte.
- Cizrna na kari je nejlepší s jasmínovou rýží nebo s pita chlebem.
Tipy & triky
Pita chleba si můžete upéct i doma, recept najdete tady.
Pokud máte rádi veganská jídla z luštěnin, vyzkoušejte taky recept na Indický dhál z červené čočky nebo Pikantní tortilly plněné fazolemi.