Pita chleba

Pita chleba



Máte rádi pita chleba? Já ho přímo zbožňuju a vždycky jsem si na něm pochutnávala hlavně v kombinaci s falafelem. Kupuji ho v jednom brněnském krámku, kde ho mají vždy čerstvý, domácí a za bezkonkureční cenu. Přesto jsem si ale říkala, že když píšu o vaření, mohla bych se pokusit ho taky vytvořit. A tak jsem se do toho pustila a mám pro vás pár tipů, jak na to.

Já jsem těsto na pita chléb připravovala v domácí pekárně, takže postup jsem tomu uzpůsobila. Pokud ale domácí pekárnu nemáte, postupujte jako při pečení normálního chleba. Nejprve se zastavím u poměrů mouk, ty si můžete upravit podle sebe. Počítejte ale s tím, že čím více zdravých celozrnných mouk použijete, tím budou pita chleby tmavější. Dále doporučuji troubu předehřát na maximum, což bývá 230 stupňů, a pita chleba péct v opravdu dobře vyhřáté troubě, jen tak se pita chléb povede. A pokud máte grilovací kámen, můžete pity péct na něm. 

Pita chleba se někdy prodává jako malá placka, která se rozřízne a plní různými přísadami. Jindy ale v obchodě můžeme narazit na větší placky. Pro domácí výrobu tedy platí - pokud chcete nafouklou pitu, vyválejte tlustčí placku (která tak bude mít dostatečný prostor se nafouknout). Pokud chcete mít pitu placatější, placku naopak víc vyválejte.

Hned po upečení můžete pita chleba splácnout dlaní, já to ale nedělala. Po vytáhnutí z trouby pita chleba přemístěte do mísy, kterou jste si vystlali utěrkou a zvrchu zakryjte další čistou utěrkou. Pokud vám nějaké pita chleby zbudou, můžete je skladovat v plastovém sáčku. Vždy před každou konzumací je ale dobré, ohřát pita chleba na suché pánvi.

Pita chléb je vhodný například jako příloha k čočkovému dhálu, dále k falafelu, k nejrůznějším indickým omáčkám, gyrosu a podobně. 


8 menších chlebů

50 minut + pečení

středně těžké

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 22 g droždí




Jaký je postup?

  1. Těsto na pita chleba si připravte v domácí pekárně a nechte kynout 30 až 40 minut. Poté si těsto přendejte na pomoučený vál a vyválejte z něj kulaté placky. 
  2. Troubu si i s plechem předehřejte na 230 stupňů. Každou placku pečte asi 4 minuty z každé strany, dokud nebude zlatavá a nenafoukne se. Mně se na jeden plech vešly asi tři placky.
  3. Po vytáhnutí z trouby, pita chleby přemístěte do mísy vystlané čistou savou utěrkou. Zvrchu opět přiklopte utěrkou. Pita chléb v polovině nařízněte a plňte oblíbenými přísadami.