Indický dhál z červené čočky

Indický dhál z červené čočky



Tohle jídlo jsem nedávno jedla v jedné brněnské restauraci. A tak mi chutnalo, že jsem se rozhodla, uvařit si ho doma. Jeho výhodou je jednoduchost, minimum ingrediencí a navíc je vhodné i pro vegany. Směs koření si navíc můžete namixovat podle vlastních chutí a přidat tam například zelené kari lístky, garam masalu, lístky čerstvého koriandru nebo co vás napadne. A doma si můžete udělat i pita chleba, například podle tohoto receptu. Postup je velmi jednoduchý a indický dhál famózní!

4 porce

35 minut

snadné

Ingredience

na indický dhál:

  • 2 cibule
  • arašídový olej
  • čerstvý zázvor (asi na 2 palce)
  • 110 g červené čočky
  • 1,5 plechovky krájených rajčat
  • plechovka kokosového mléka
  • 4 pita chleby k podávání

koření:

  • lžička římského kmínu
  • lžička pískavice (řeckého sena)
  • lžička hořčičných semínek
  • lžička kari
  • lžička kurkumy
  • lžička mletého koriandru

Jaký je postup?

  1. Obě cibule si nakrájejte na co nejtenčí měsíčky a dejte smažit na arašídový olej. Jakmile cibule zezlátne, přidejte do pánve nahrubo nastrouhaný zázvor.
  2. Po chvíli do pánve přidejte taky veškeré koření, které jste si předtím rozmixovali v mlýnku najemno. 
  3. Koření chvíli opražte, aby se rozvonělo. Pak si propláchněte červenou čočku a přidejte ji k cibuli.
  4. Krátce zasmažte, zalijte sekanými rajčaty a rozmíchaným kokosovým mlékem.
  5. Vařte asi 15 minut, dokud nebude červená čočka měkká.
  6. Indický dhál nakonec osolte a podávejte s nasekaným pórkem a teplým pita chlebem.

Tipy & triky

Pískavice neboli řecké seno je bylina, která pochází z jižní Evropy. Jako koření se používají její semínka, která jsou trvdá, a tak se před použitím většinou musí ještě pomlít.

Pita chléb se používá jak na Arabském poloostrově, tak v oblasti Středozemí. Má kulatý tvar a většinou se plní směsí zeleniny, masa a nejrůznějších omáček.