Indický dhál z červené čočky
Tohle jídlo jsem nedávno jedla v jedné brněnské restauraci. A tak mi chutnalo, že jsem se rozhodla, uvařit si ho doma. Jeho výhodou je jednoduchost, minimum ingrediencí a navíc je vhodné i pro vegany. Směs koření si navíc můžete namixovat podle vlastních chutí a přidat tam například zelené kari lístky, garam masalu, lístky čerstvého koriandru nebo co vás napadne. A doma si můžete udělat i pita chleba, například podle tohoto receptu. Postup je velmi jednoduchý a indický dhál famózní!
4 porce
35 minut
snadné
Ingredience
na indický dhál:
- 2 cibule
- arašídový olej
- čerstvý zázvor (asi na 2 palce)
- 110 g červené čočky
- 1,5 plechovky krájených rajčat
- plechovka kokosového mléka
- 4 pita chleby k podávání
koření:
- lžička římského kmínu
- lžička pískavice (řeckého sena)
- lžička hořčičných semínek
- lžička kari
- lžička kurkumy
- lžička mletého koriandru
Jaký je postup?
- Obě cibule si nakrájejte na co nejtenčí měsíčky a dejte smažit na arašídový olej. Jakmile cibule zezlátne, přidejte do pánve nahrubo nastrouhaný zázvor.
- Po chvíli do pánve přidejte taky veškeré koření, které jste si předtím rozmixovali v mlýnku najemno.
- Koření chvíli opražte, aby se rozvonělo. Pak si propláchněte červenou čočku a přidejte ji k cibuli.
- Krátce zasmažte, zalijte sekanými rajčaty a rozmíchaným kokosovým mlékem.
- Vařte asi 15 minut, dokud nebude červená čočka měkká.
- Indický dhál nakonec osolte a podávejte s nasekaným pórkem a teplým pita chlebem.
Tipy & triky
Pískavice neboli řecké seno je bylina, která pochází z jižní Evropy. Jako koření se používají její semínka, která jsou trvdá, a tak se před použitím většinou musí ještě pomlít.
Pita chléb se používá jak na Arabském poloostrově, tak v oblasti Středozemí. Má kulatý tvar a většinou se plní směsí zeleniny, masa a nejrůznějších omáček.