
Cannelloni se špenátem
Cannelloni se špenátem jednoznačně patří mezi má oblíbená bezmasá jídla. Kombinaci rajčat, špenátu, ricotty a parmezánu jsem zkrátka nenávratně propadla. Při vytváření tohoto receptu jsem se částečně inspirovala u mého oblíbence Jamieho Olivera. Při výrobě receptu nešetřete jak s násplní, tak se sýrovou krustičkou. Není totiž nic horšího než suché cannelloni. Jo a těstoviny si můžete zkusii udělat i vlastní, a nebo je prostě koupit v obchodě jako já. Tak ať vám chutná .)
6 porcí
45 minut + pečení
středně těžké
Ingredience
na náplň:
- cibule
- rostlinný olej
- lžíce másla
- hrst saturejky
- půl lžičky mletého muškátového květu
- velká hrst čerstvého špenátu (asi 40 velkých listů)
- 320 g ricotty
- 200g cannelloni (15-16 trubiček)
rajčatová omáčka:
- 10 zralých rajčat
- 6 stroužků česneku
- malá hrst sušené bazalky
na dokončení:
- 2x mozzarella
- hrst strouhaného parmezánu
- lžíce olivového oleje
Jaký je postup?
- Nejprve si připravíme náplň. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na oleji. Jakmile zezlátne přidejte lžíci másla, velkou hrst saturejky a mletý muškátový květ. Po chvilce přidejte najemno nakrájený špenát, osolte ho, opepřete a nechte krátce spařit.
- Vypněte sporák a ke špenátu přidejte ricottu. Nechte rozpustit a potom směs zamíchejte, aby v ní nebyly velké hrudky ricotty. Nakonec naplňte cannelloni.
- Teď si připravte rajčatovou omáčku. V robotu promixujte deset pokrájených rajčat a šest stroužků česneku. Přidejte polévkovou lžíci sušené bazalky a osolte.
- Na dno pekáčku nalijte polovinu rajčatové šťávy. Potom na ni vyskládejte cannelloni a zalijte zbylými rajčaty. Navrch rozdrobte mozzarellu, nastrouhejte parmazán, posypejte sušenou bazalkou a pokapejte olivovým olejem.
- Pekáček přikryjte alobalem a pečte 35 minut na 180 stupňů až budou těstoviny hotové. Pokud chcete mít navrchu křupavou krustičku, alobal po půl hodině pečení odkryjte a cannelloni se špenátem dopečte ještě sedm minut.
Tipy & triky
Jak rychle naplnit cannelloni? Buď malou lžičkou, nebo zdobícím sáčkem s větším otvorem.
Místo špenátu můžete použít i čerstvý mangold. Chuť náplně bude výraznější.