Vajíčková pomazánka bez majonézy
Já vím, vajíčková pomazánka je banální recept a možná si říkáte, proč s tak jednoduchým recept zahlcuji blog. Ale věc se má tak. Chci, aby byl můj blog plný receptů, které mám ráda a často je dělám. No a, smějte se nebo ne, vajíčkovka mezi ně prostě patří. Miluju domácí pomazánky a dělám je tak jednou do týdne. Pravidelně střídám pomazánku vajíčkovou, tuňákovou, avokádovou, sýrovou nebo občas česnekovou.
Fitness verze: Vajíčková pomazánka bez majonézy
Pomazánky podle mě mohou být úplně super zdravou svačinou, snídaní nebo večeří. Proto moc nechápu, proč se do nich tolik cpe majonéza. Vždyť to jde i zdravěji. Já používám jako základ pomazánek buď polotučný tvaroh nebo právě lučinu či žurvé. Majonézu moc nemusím. Spočítala jsem, že tahle vajíčková pomazánka bez majonézy obsahuje 976 kcal / 4084 kJ, což na jednu porci vychází zhruba na 244 kcal.
4 porce / 244 kcal
10 minut
snadné
Ingredience
na pomazánku:
- 4 větší vejce (nebo 5 menších)
- 200 g lučiny (kostka v papíru)
- 2 lžičky medové hořčice
- 2 lžičky citrónové šťávy
- čerstvá pažitka
- sůl, pepř
Jaký je postup?
- Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte a oloupejte.
- Z uvařených vajec vyjměte žloutky, dejte je do misky a společně s hořčicí rozmačkejte vidličkou. K základu přidejte lučinu a pořádně promíchejte.
- Přidejte nasekanou pažitku, citrónovou šťávu a nasekané bílky (já je protlačím lisem na brambory). Podle chuti osolte a opepřete. A je hotovo za míň než 10 minut.