Salát z polníčku a pečených batátů
Pokud máte rádi zeleninové saláty, ale už vás omrzel šopák nebo variace z ledového salátu, vyzkoušejte tenhle salát z polníčku a pečených batátů. Jsou v něm batáty, které vás skvěle zasytí, stejně jako avokádo. Jako zálivku jsem použila čistý bílý jogurt řeckého typu, který se k téhle kombinace zeleniny skvěle hodí. Na tomhle salátu mě nejvíc baví jeho rozmanitost a to, že se všechny chutě tak krásně doplňují. Snad vám bude chutnat taky ))
3 porce
60 minut
snadné
Ingredience
- 5 středních batátů
- olivový olej
- mletá sladká paprika
- tymián
- sušený drcený česnek
- 150 g polníčku
- 150 g sójových klíčků
- 3 zralá rajčata
- 2 měkká avokáda
- 3 vejce (od šťastných slepiček)
- citrónová šťáva
+ 300 g jogurtu řeckého typu
Jaký je postup?
- Batáty nakrájejte na střední kousky, obalte je v olivovém oleji a ze všech stran posypejte mletou červenou paprikou, tymiánem a sušeným drceným česnekem. Brambory taky osolte, opepřete a dejte je péct do vyhřáté trouby na 230 stupňů zhruba 50 minut.
- Mezitím si nakrájte na plátky rajčata. Avokáda si vydlabejte a taky je nakrájete na kousky. Potom si ve vodě s octem uvařte ztracená vejce tak, aby žloutky ještě zůstaly tekuté.
- Na talíře naskládejte polníček a sójové klíčky. Pak přidejte plátky rajčat, avokáda a pečené batáty. Doprostřed každého salátu dejte uvařené vejce a rozkrojte je, aby žloutek vytekl.
- Každý salát pokapejte citrónovou šťávou a zakápněte olivovým olejem. Nakonec podle chuti každý salát z polníčku a pečených batátů zalijte bílým řeckým jogurtem.
Tipy & triky
Místo sušeného drceného česneku, můžete použít i jednotlivé stroužky, které si nakrájejte na tenké plátky.