Pečená červená řepa s rukolou
Červená řepa patří mezi mou oblíbenou podzimní zeleninu. Snadno se upravuje a má výtečnou chuť. Navíc je plná vitaminů, a tak mi pokrmy z řepy, chutnají vždy o to víc! Jen pro příklad, červená řepa posiluje imunitní systém a pomáhá předcházet rakovině. Přispívá taky ke správnému vylučování soli z těla a obsahuje velké množství antioxidantů.
Pečená červená řepa je výborná s natrhanou mozzarellou. Pokud chcete, aby se vám mozzarella hodně zapekla a vytvořila spíš tvrdší krustičku, nechte ji v troubě déle, tak jsem to udělala já. Pokud ji chcete mít jen rozteklou, přidejte ji k řepě až úplně nakonec.
2 porce
20 minut + pečení
snadné
Ingredience
- 4 velké červené řepy
- olivový olej
- tymián (čerstvý nebo sušený)
- 2 balíčky mozzarelly
- dvě velké hrsti rukoly
- oblíbený tvrdý sýr
- 2 polévkové lžíce vlašských ořechů
Jaký je postup?
- Řepu oloupejte a nakrájejte na středně silná kolečka. Pokud nechcete mít červené ruce, raději použijte rukavice. Vyskládejte řepu na plech vyložený pečicím papírem, posypejte pepřem a solí a zalijte olivovým olejem.
- Po 15 minutách pečení na 190 stupňů přidejte tymián a pečte dalších 15 minut. Řepu promíchejte a pokud ještě není hotová, dopečte ji dalších 15 minut. Nakonec na řepu rozdrobte mozzarellu a nechte zapéct.
- Doprostřed talíře naskládejte natrhanou rukolu a na ní položte upečenou řepu. Zasypejte hoblinkami tvrdého sýra a posypejte vlašskými ořechy. Pečená červená řepa je nejlepší hned po vytažení z trouby.
Tipy & triky
Místo rukoly můžete použít i špenát. Ten je ale dobré upéct spolu s řepou, a to asi 7-10 minut.