Guláš z hlívy ústřičné
Pokud býváte během roku často nachlazení a trpíte protivnou rýmou a otravným kašlem, pak byste se měli snažit zvyšovat svou imunitu, to je jasné .) No ale jak na to? Jeden z velmi účinných a dostupných pomocníků, jak získat lepší obranyschopnost, je nenápadná ale skvělá hlíva ústřičná. Možná si říkáte, aha tak to není pro mě, protože já houby nejím... A víte co? Já taky moc ne. Žampiony v omáčce mám ráda, ale na smaženici nebo bedle na chlebu mě moc neužije. Ale hlíva je prostě tak zdravá, že jsem jí šanci dala. Navíc... na klasických hříbkách nemám ráda, jak jsou měkké a trošku oslizlé (milovníci hub odpustí), ale hlíva je úplně jiná. Pokud jí totiž dobře usmažíte nebo ugrilujete, pak bude křupavá a trvdá, a žádný sliz nehrozí .)
Hlíva ústřičná jako přirozený posilovač imunity
A že má hlíva ústřičná opravdu spoustu pozitivních účinků na naše zdraví, vám dosvědčí v každé lékárně. Jen se mrkněte, jaké doplňky stravy tam na imunitu prodávají. Většinou to bývá směs výtažků z echinacei, rakytníku nebo právě z hlívy. Tak jí dejte šanci a vyzkoušejte jí třeba v guláši z hlívy ústřičné. Je voňavý po paprice a česneku a zdá se mi jako to pravé do zimních plískanic. Navíc je díky bramborám parádně hustý. Mně chutnal jak s chlebem, tak s kynutýma celozrnnýma knedlíkama s bylinkama. Tak imunitě zdar a pěkný podzim bez nemocí .)
4-6 porcí
35 minut
snadné
Ingredience
guláš z hlívy ústřičné:
- 2 cibule
- máslo a olivový olej na smažení
- 300 g hlívy ústřičné
- větší mrkev
- 500 g brambor
- 3 stroužky česneku a sůl
- kostka zeleninového bio bujónu
- 100 ml smetany
- zakysaná smetana
koření:
- 4 lžičky sladké mleté papriky
- 3 lžičky majoránky
- půl lžičky mletého kmínu
- 1 bobkový list
Jaký je postup?
- Do hrnce si dáme rozehřát máslo i olivový olej a doměkka na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Dvě lžíce usmažené cibulky si dáme stranou.
- Do hrnce vhodíme pokrájenou hlívu a zprudka zasmažíme. Pak přidáme nadrobno nakrájené brambory a mrkev, kterou jsme si nastrouhali nahrubo. Opět osmažíme.
- Stroužky česneku si rozmačkáme, utřeme se solí a spolu s veškerým kořením přidáme do hrnce. Přidáme asi hrnek horké vody a nezapomeneme na kostku zeleninového bio bujónu.
- Vaříme do změknutí brambor. Pak většinu brambor (asi 3/4) rozmačkáme vidličkou o stěnu hrnce. Přidáme smetanu, vytáhneme bobkový list, a případně ještě osolíme nebo opepříme.
- Guláš z hlívy ústřičné podáváme se zakysanou smetanou a osmaženou cibulkou. Jako příloha je nejlepší chleba nebo celozrnný knedlík s bylinkami.