Vánoční linecký koláč

Vánoční linecký koláč



Tak konečně jsem si i já ráčila všimnout, že se blíží Vánoce, a tak jsem se pustila do pečení prvního cukroví. Do karet mi hrál i fakt, že se v pondělí (takže dneska), koná vánoční večírek naší supr katedry. A protože jsem AB*, nabídla jsem se, že napeču. A jelikož jsem ještě větší AB, nestačil mi jeden druh, ale musela jsem to roztočit hned se třemi druhy vánočního cukroví, ale to je na jinou storku.

Takže, tohleto mělo být původně linecké cukroví, vážení. Takové to klasické, vykrajované, slepované, dělá ho asi každý. Já jsem ale už po první nepovedené várce ztratila trpělivost i čas (trouba byla moc rozehřátá, pozor na to), a tak jsem se rozhodla udělat z lineckého těsta vánoční linecký koláč. 

Můj vánoční linecký koláč je vhodný pro každýho, kdo má rád linecké těsto, ale nemá chuť|energii|náladu|doplňte vaši výmluvu, válet se s těstem, vykrajovat různé tvary, a pak je ještě slepovat. Jinak koláč chutná stejně jako linecké cukroví a navíc má ještě jednu výhodu. Díky jednoduchosti ho stihnete upéct dřív a rovnou z dvojí dávky. Plus mezi těsto nacpete víc rybízovky, a tu já ráda. Tak směle do toho a odpusťte mi, že experimentuju s takovou zažitou tradicí, jakou je linecké cukroví. Pěkné (před)Vánoce .)

AB* = aktivní blbec


1 plech

45 minut + odležení těsta přes noc

středně těžké

Ingredience

  • 330 g hladké mouky            (část je možné nahradit polohrubou)
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 velká lžíce kukuřičného škrobu
  • kůra z bio citrónu
  • šťáva z poloviny citrónu
  • špetka mletého hřebíčku
  • špatka mleté skořice
  • 210 g změklého rostlinného tuku (já použila ztužený kokosový tuk)
  • 2 lžíce rostlinného pudinku**
  • sklenice domácí rybízové marmelády

+ vánoční vykrajovátko               (já použila tvořítko na hvězdu)


Jaký je postup?

  1. Připravíme si velkou mísu, do které prosejeme mouku, cukr i škrob. Přidáme citrónovou kůru i šťávu, skořici, mletý hřebíček a promícháme. Pak do těsta na linecký koláč přidáme změklé máslo a rostlinný pudink. Rukama vypracujeme pružné těsto a necháme ho přes noc odpočinout v lednici.
  2. Druhý den ho vytáhneme z lednice a necháme povolit. Těsto si rozdělíme na dvě části - na větší a menší polovinu. Větší polovinu těsta přendáme do pekáčku, který jsme si vyložili pečícím papírem a prsty a válečkem ho roztáhneme do všech rohů.
  3. Těsto si pomažeme rybízovou marmeládou, čím víc, tím líp. Zbylou část těsta si pak vyválíme a vzniklý plát nakrájíme na proužky. Ty přikládáme navrch na linecký koláč, aby vznikla mřížka. Pokud nám zbyde trošku těsta, vykrojíme si z něho vánoční tvary a těmi nakonec ozdobíme koláč.
  4. Pečeme na 150-160 stupňů asi 30-40 minut, záleží na troubě. Že je linecký koláč hotový poznáte tak, že začne po okrajích hnědnout. Krájíme až po zchladnutí, ideálně druhý den. 

Poznámka: za inspiraci přidat do těsta pudink, děkuju Veganotic.cz