Ovocné košíčky s pudinkovým krémem
Tenhle recept pro vás mám nachystaný už dlouho. Připravovala jsem ho totiž v prosinci na vánoční večírek mé milované enviro katedry. Jako vánoční cukroví se ale tyhle košíčky kvůli nízké trvanlivosti příliš neosvědčily, a tak vám je představuju až teď.
Ovocné košíčky s pudinkovým krémem jsou veganskou verzí tohoto klasického oblíbeného zákusku. Samotné košíčky jsou z datlí a mandlí, slazené třtinovým cukrem a provoněné arašídovým máslem a rumem, který je jejich nezbytnou součástí. Košíčky by kvůli veganskému složení čistě teoreticky mohly zůstat v syrovém stavu. Nespíš by se ale rozpadaly a nedržely tvar, a proto je lepší je v troubě na dvě hodinky usušit tak, jak jsem to udělala já.
Na pudinkovém krému pak není co zkazit. Důležité je ho jen řádně vymíchat a neudělat v něm žmolky. No a samotné zdobení je pak zábava na pěkné odpoledne. Ovoce můžete použít libovolné a třeba sezónní. Určitě ale doporučuji zvolit takové kombinace, které budou barevně kontrastní, tedy například žlutá, zelená a červená.
Košíčky vydrží v pěkném stavu asi dva dny. Pokud je chcete uchovávat déle, doporučuji vrchní zdobení přelít želatinou. Tu snadno uděláte například z agar agaru, jeho použití vysvětluju například v receptu na nepečený mangovo-kokosový dort.
Tak ať vám ovocné košíčky chutnají a věřte, že s nimi určitě uděláte velikou parádu :)
25 košíčků
150 minut
středně těžké
Ingredience
ovocné košíčky:
- 170 g vyloupaných datlí
- 85 g oloupaných mandlí
- 5 lžic arašídového másla (tekutějšího)
- 2-3 lžíce třtinového moučkového cukru
- 1 lžíce kvalitního kakaa
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce rumu
pudinkový krém:
- 250 ml sójového vanilkového mléka
- 1 bio pudink
- 75 g rostlinného másla
- 50 g třtinového cukru
na ozdobu:
- mango
- granátové jablko
- bylinky (snítky oregana nebo máty)
Jaký je postup?
- Připravíme si nožový mixér, kde nejprve dohladka rozmixujeme vypeckované datle. Pak do mixéru přidáme taky mandle a opět mixujeme.
- Do mixéru pak přidáme tekutější arašídové máslo, třtinový cukr, kakao, skořici, lžíci kokosového oleje a taky rum, protože rum je v tomhle receptu základ .) Těsto na ovocné košíčky musí být hutné, ale zároveň lepivé, aby pěkně drželo v košíčkách.
- Připravíme si košíčky, a prsty tam těsto napěchujeme pěkně od okrajů do okrajů, těsto by mělo stačit asi na 25 košíčků.
- Ovocné košíčky sušíme v troubě. První hodinu jen na 100 stupňů, druhou hodinu na 120 stupňů. Po dvou hodinách ovocné košíčky vytáhneme z trouby a velmi opatrně vyklepneme z formiček a necháme vychladnout.
- Mezitím si uděláme pudinkový krém. V hrnci si uděláme pudink ze sójového mléka. Jakmile je pudink hotový, přidáme do něj kousek másla a cukr. Vymícháme hustý krém a nejlépe ho ještě prošleháme elektrickým šlehačem.
- Nakonec už ovocné košíčky jen nazdobíme. Pudinkový krém si přendáme do zdobičky a každý košíček nazdobíme. Vrch košíčků pak ozdobíme několika zrnky granátového jablka, plátkem manga a sezónní bylinkou.