
Nakládaný hermelín
Taky patříte k těm, kteří se někdy děsí nadcházejících Vánoc, narozenin, nebo jakýkoliv jiných svátků, kdy se předávají dárky? Někdy už půl roku dopředu vím, po čem daný člověk touží. No a jindy se stane, že studna inspirace zkrátka vyschne. Bohužel už nejsem ve věku, kdy bych mohla někomu namalovat obrázek a potěšila ho (zvládnu sotva berušku). Rozhodně si ale myslím, že můžu některé blízké potěšit jedlým dárkem. Myslím, že taková domácí slivovice, ovocná šťáva, raw tyčinky, domácí nutella nebo právě nakládaný hermelín, zkrátka neurazí.
Právě proto jsem se do sekce tipy na dárky rozhodla zařadit i recept na nakládaný hermelín. Já sama ho miluju a často si ho v některé z brněnských hospod poručím. Mám ráda takovou tu klasickou chuť, ke které patří kozí rohy, česnek a bobkový list a právě na tu jsem pro vás připravila recept .)
4 porce
25 minut + odležení
snadné
Ingredience
- 4 oblíbené hermelíny
- feferonky
- cibule
- 6 bobkových listů
- 12 nových koření
- kvalitní rostlinný olej
náplň:
- chilli paprička
- 2-3 stroužky česneku
- tymián
- sůl
- pepř
Jaký je postup?
- Nejprve si připravte náplň. V hmoždíři rozlučte jednu chilli papričku, dva až tři stroužky česneku, hrst lístků z tymiánu, sůl a mletý pepř.
- Připravené hermelíny si v půlce rozkrojte a důkladně potřete připravenou náplní. Pak si připravte feferonky a cibuli nakrájejte na tenká kolečka.
- Do velké uzavíratelné nádoby střídavě vrstvěte hermelíny, kolečka cibule, kozí rohy, bobkové listy a nové koření. Nakonec zalijte kvalitním rostlinným olejem tak, aby byly hermelíny ponořené.
- Nakládaný hermelín skladujte v suchu a temnu.
Tipy & triky
Hermelín můžete nechat odležet jak při pokojové teplotě, tak v chladné komoře nebo lednici.
- pokojová teplota: maximálně 3 dny, poté do lednice na další 2 až 3 dny
- chladná komora: 4-7 dní (v závislosti na teplotě)
- lednice: nejméně 5 dní, nejvíce pak zhruba 1 měsíc
(nakládaný hermelín nekonzumujte, pokud je kyselý)