Nakládaná rajčata s bylinkami

Nakládaná rajčata s bylinkami



Už jsem to myslím psala na instagramu, že jsem si tady v Granadě oblíbila jeden trh. Jmenuje se Almanjáyar, je každou neděli a dá se tam sehnat super levné a dobré ovoce a zelenina za euro či dvě za kilo nebo i levněji. Už jsme se tam takhle s kamarádkama vydaly třikrát a vždycky jsme skvěle pořídily. Musím říct, že já jsem duší minimalista, ale přesto jsem zjistila, že se ve mně na tomto trhu probouzí cosi neidentifikovatelného. Snad nějaký zapomenutý sběračský pud, který mě vždycky donutí koupit víc, než potřebuju. A tak jsem se minulou neděli přistihla, že jdu domů ověšená šesti plnými taškami. Nebyl čas na hrdinství, z trhu je to ke mně domů kus, a tak jsem radši mávla na projíždějící autobus. Systém hromadné dopravy se tady v Granadě značí barevnými linkami v mapě, jenže ouha, tři zelené se mi slily v jednu a můj autobus mě tak dovezl na opačný konec čtvrti, než jsem potřebovala. A tak jsem dovláčela svých dvacet kilo (pocitově určitě!) ovoce a zeleniny do bytu pěšo a začala připravovat pohoštění na odpolední barbeque, kvůli kterému jsem mimochodem taky koupila tolik zeleniny. Asi se ptáte, kam tím vším mířím a kde že je zatraceně ta pointa? Tak já to zkrátím...

Španělé nejsou takoví milovníci zeleniny, jak jsem si myslela, a tak mi z grilovačky zbylo kilo cherry rajčat. Část jsem spotřebovala na těstovinový salát a u toho přemýšlela, jak naložit se zbytkem, aby se nezkazil. No a napadla mě právě nakládaná rajčata v oleji s bylinkami a tohle je výsledek mého tvoření. Takže až budete mít v létě na zahradě pře-úrodu rajčat nebo až budete mít někdy při nákupu taky velké oči jako já, můžete si vzpomenout právě na tento recept na pečená nakládaná rajčata. 


2 sklenice

 130 minut

snadné

Ingredience

  • 700-800 g zralých cherry rajčat
  • 2 palice česneku (českého voňavého)
  • svazek čerstvé bazalky
  • svazek čerstvého koriandru

případně jiných čerstvých bylinek (petržel, rozmarýn, tymián, majoránka, saturejka, džodžen...)

  • olivový olej
  • 2 uzavíratelné sklenice (střední velikosti)


Jaký je postup?

  1. Rajčata si očistěte, překrájejte je na poloviny a vyskládejte je na plech slupkou dolů. Přidejte také jednotlivé stroužky česneku. Nemusíte je loupat, slupka jde z česneku po upečení krásně dolů. 
  2. Rajčata pečte v předehřáté troubě 2 hodiny na 150 stupňů. Pravidelně kontrolujte, aby se nespálila.
  3. Po upečení rajčata osolte a z česneku stáhněte slupku. Do jedné sklenice vložte polovinu zchladlých rajčat, česneku a čerstvou bazalku. Postup zopakujte i u druhé sklenice, tentokrát ale s koriandrem. Zalijte olivovým olejem tak, aby byl veškerý obsah ponořený. Obsah sklenic můžete ještě krátce promíchnout lžičkou, aby v nich nezůstaly vzduchové bubliny. Nakládaná rajčata skladujte v lednici.

Tipy a triky

Nakládaná rajčata mají 100&1 využití, jak s nimi naložit. Spolu s bylinkami a česnekem je vložte mezi dva toasty a zapečte. Přidejte je k těstovinám, ochuťte jimi uvařenou jasmínovou rýži, přihoďte je k bramborové tortille nebo je použijte jako přísadu na pizzu.

Nakládaná rajčata by mohla být skvělá pozornost pro vaše blízké. Navíc můžete do sklenice přidat přesně to, co mají rádi. Třeba černý pepř, chilli papričky, rozmarýn nebo ančovičky. Nakonec na sklenici přidejte ozdobnou stužku a dárek je na světě. Ten jedlý je totiž ten nejlepší!