Vláčná jogurtová bábovka s citrónem a levandulí

Vláčná jogurtová bábovka s citrónem a levandulí



Na složité zákusky mě v kuchyni za tak moc neužije, ale co hodně často peču, je klasický perník, buchta na plech nebo právě bábovka. Prostě klasický koláč, který leží doma na stole a můžete si ho dát k snídani s jogurtem a ovocem nebo k odpolední kávě. Já kouskem takového koláče většinou zaženu chutě na sladké, ale na rozdíl třeba od větrníku, nemám žádné výčitky svědomí :-) 

Levanduli klidně vynechejte, citrón nikoliv

Bábovky miluju a zkoušela jsem už různé, ale tahle jogurtová je jiná. Díky jogurtu je vláčná a kyprá, podobně jako třeba perník. Zároveň má výraznou citrónovo-levandulovou chuť. Samozřejmě pokud levanduli nemusíte, vynechejte ji. Jogurtovou bábovku jsem zkoušela i bez ní, a byla stejně dobrá. Další věc je cukr. V receptu ho není moc, a sladkou chuť dohání citrónová poleva. Pokud ale sladíte hodně, bude vám to stejně připadat málo. 

Jogurtová bábovka: počet kalorií na 1 kousek

V celé bábovce s poměry uvedenými níže je 3810 kcal, tedy 15 951 kJ. Pokud byste jogurtovou bábovku rozkrájeli na 18 kousků, bude na jeden kousek připadat 212 kcal, což se v denním jídelníčku úplně v pohodě schová. Takže se nebojte a kousek si dopřejte. S receptem se dá samozřejmě experimentovat a cukr nahradit za med, mouku za špaldovou a podobně, ale to nemám vyzkoušené. Tak dobrou chuť!

Objem formy: 2,5–3 litry / 18 kousků / 212 kcal

80 minut včetně pečení

snadné

Ingredience

na těsto:

  • 180 g hladké pšeničné mouky
  • 80 g hladké pšeničné celozrnné mouky 
  • 300 g choceňského krémového jogurtu (nebo podobného)
  • 200 g třtinového cukru
  • 160 g změklého másla
    (nikoliv tekutého)
  • 4 střední vejce
    (zvlášť bílky a žloutky)
  • 3 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • 2 lžičky jedlé sody
  • nastrouhaná kůra ze 2 bio citrónů
  • 3 velké lžíce citrónové šťávy
  • špetka sušených květů levandule 
    (max. půlka malé lžičky)
  • špetka soli

na vymazání formy:

  • malá kostička másla
  • 1 lžíce mouky

na citrónovou polevu:

  • 50 g moučkového cukru
    (prosátého)
  • zhruba 1 lžíce citrónové šťávy

na ozdobu:

  • jedlé květy fialek
  • květy sedmikrásek
  • sekané pistácie
  • plátky citrónů...

Jaký je postup?

  1. Nejprve si rozehřejeme troubu. Nastavte ji na 175 stupňů na horní i spodní ohřev. Formu na bábovku si vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. Připravíme si všechny ingredience. Odvažte si do mísy hladkou i celozrnnou mouku, přidejte k nim kypřicí prášek, jedlou sodu, sušenou levanduli a špetku soli. Sypkou směs dobře promíchejte, aby se kypřidla spojila s moukou a dejte mísu stranou. 
  3. Připravte si kuchyňský robot se šlehací metlou nebo běžný elektrický šlehač. Ať později nemusíte umývat metly, vyšlehejte si hned teď ze startu 4 bílky se špetkou soli a dejte je stranou.
  4. Do šlehací mísy nasypejte třtinový cukr, přidejte změklé máslo a 4 žloutky. Zapněte robot nebo kuchyňský šlehač a šlehejte, dokud nevznikne pěkná světlá pěna. Trvá to asi 7 minut
  5. Do pěny poté přidejte krémový jogurt, citrónovou šťávu, citrónovou kůru a na nejnižší otáčky prošlehejte, dokud se vše nespojí. Těsto by mělo mít krémovou konzistenci
  6. Nyní si vezměte sypkou směs s moukou a nadvakrát ji prosejte do těsta. Krátce zašlehejte, dokud se vše nespojí. Opět stačí na nejnižší otáčky
  7. Teď už vypněte robot a vezměte si na pomoc stěrku. Vyšlehané bílky do těsta pomalu a opatrně zapracujte stěrkou. Díky bílkům těsto nabude a bude krásně vláčné. Proto je třeba pracovat pomalu, aby těsto nespadlo. 
  8. Těsto rovnoměrně nalijte do bábovkové formy o objemu 2,5–3 litry a dejte péct na 175 stupňů50 minut. Průběžně kontrolujte a pokud by těsto moc hnědlo, zakryjte bábovku alobalem
  9. Jakmile jogurtová bábovka začne vonět, udělejte test špejlí. Pokud se na špejli nelepí větší kusy těsta, je hotová. Vyklopte ji z formy, nechte ji vychladnout a mezitím si připravte polevu.
  10. Do misky dejte moučkový cukr a postupně, po kapkách k němu přidávejte citrónovou šťávu. Poleva musí být co nejvíc hustá, ale aby zároveň tekla po bábovce (viz fotka). Lepší více hustá než méně. Polevou ozdobte vychladlou bábovku a můžete hned krájet.