Vánoční perník & perníkové koření
Vánoce jsou za rohem a s nimi i tradiční zdobené perníčky. Možná už je máte upečené, a možná na ně nedáte dopustit. Ale pokud máte rádi i normální perník, myslím ten tradiční nadýchaný, s vůní skořice, hřebíčku a citrónové kůry, slepovaný domácí marmeládou a polévaný čokoládou, pak si ho zapište na letošní vánoční kuchařský to-do seznam. Kromě toho jsem pro sás taky připravila návod, jak na perníkové koření. Takže pokud se v následujících dnech chystáte péct normální perníčky, můžete recept na perníkové koření směle použít.
Vánoční perník jsem připravovala jako dárek a jako výsledné tvary jsem chtěla mít kolečka. Proto jsem z těsta vykrajovala jednotlivé tvary. Vy si ale tento složitý postup můžete odpustit a perník jednoduše rozkrájet na čtverce. A nebudete mít žádné zbytky, na rozdíl ode mě.
Snažila jsem se, aby byl recept co nejzdravější a proto jsem použila špaldovou a žitnou mouku. Použila jsem jen sto gramů hladké mouky, ale i tuto část můžete nahradit například špaldovkou a na výsledné chuti se nic nezmění. Místo cukru jsem taky v receptu použila med a vsadila na domácí marmeládu. Co se týká marmelád, já použila směs višní a černého rybízu, ale skvělá bude i kombinace červeného rybízu, jahod nebo meruněk. Záleží, co máte nejraději.
Perníkové koření
vánoční perník
15 minut
snadné
Ingredience
- 1,5 svitku skořice
- 15 hřebíčků
- 2 badyány
- 4 nové koření
- ½ lžičky anýzu
- ¼ lžičky fenyklových semínek
- kůra z 1 biocitronu
Jaký je postup?
- Veškeré koření si odměřte do malé misky. Bio citrón důkladně opláchněte a nastrouhejte najemno.
- Připravte si hmoždíř nebo mlýnek na na koření. Veškeré koření důkladně rozemelte. Pokud vám v něm zůstanou velké kousky, přesijte ještě perníkové koření přes síto.
Vánoční perník
10 porcí
25 minut + pečení a zdobení
středně těžké
Ingredience
na těsto:
- 2 vejce (od šťastných slepic)
- 11 lžic medu
- 100 ml rostlinného oleje
- 100 ml másla
- 400 ml mléka
- 200 g špaldové mouky
- 100 g žitné mouky
- 100 g hladké mouky
- 2 lžičky sody
- perníkové koření
- 2 lžíce kvalitního kakaa
na slepení:
- velká slenice marmelády (černý rybíz - višně)
na polevu:
- 200 g oblíbené hořké čokolády
- 100 ml másla
+ 60 g sekaných mandlí na posypání
Jaký je postup?
- V míse šlehejte dvě vejce, dokud nezhoustnou. Poté k nim přidejte rozpuštěný med a znovu šlehejte, dokud se nespojí. Poté do těsta přidejte olej, rozpuštěné máslo a mléko pokojové teploty a opět šlehejte.
- V jiné míse si mezitím smíchejte špaldovou, žitnou i hladkou mouku se sodou, perníkovým kořením a kakaem.
- Sypkou směs postupně přesijte přes síto do těsta a rozmíchejte metličkou. Těsto nalijte do menšího plechu, který jste si vyložili pečicím papírem a pečte asi 40 minut na 180 stupňů.
- Vychladlý vánoční perník nakrájejte na libovolné tvary (čtverce, kolečka...). Každý perník v polovině překrojte a uprostřed i po stranách namažte marmeládou (jako když děláte dort). Poté zaklopte.
- Perníky nechte chvíli odležet a mezitím si ve vodní lázni rozpusťte máslo s hořkou čokoládou. Každý perník potřete na bocích i navrchu rozpuštěnou čokoládou a zahlaďte. Nakonec posypejte každý perník sekanými mandlemi.
- Vánoční perníky nechte zatvrdnout na mřížce a poté odležet v chladu minimálně jeden den.
Tipy & triky
Pro zdobení můžete použít jak různé ořechy, tak sušené nebo kandované ovoce.