Tvarohový koláč s mákem a povidly
V červnu to budou dva roky, co jsem naposledy zasedla za počítač, abych vám sepsala článek na blog. Dva roky. To je neuvěřitelné. Od té doby jsem samozřejmě zasedla k počítači ještě mockrát, ale vždycky se našlo hodně důvodů, proč psaní receptů odložit. Nejdřív diplomka, pak státnice, změna práce, nabírání nových klientů jako OSVČ copywriterka a pak? Pak bylo teď, jak by řekl hrošík v pořadu Na kus řeči se zvířaty. Neznáte? Pusťte si to, je to sranda.
I kvůli/díky koronaviru mám teď víc času doma péct a vařit, takže jsem se rozhodla, že je asi ten největší čas Blog zase nakopnout. Myslím, že i pro vás všechny, co jste doma, se třeba budou nové recepty hodit. Nejvíc mě ale těší, že i za ty dva roky, kdy bylo na Blogu z mé strano ticho po pěšině, zůstala návštěvnost stejná. Takže to má smysl.
Krátce k obtížnosti receptu
Tenhle recept je na přípravu trošku náročnější, je třeba totiž nejprve vypracovat těsto, které se musí odležet a až na něj pak vrstvit tvarohovou a makovou náplň. Nakonec vás čeká vyvalování proužků a zdobení, jako to znáte např. u mřížkového koláče. Zkrátka je to celkem dřina, ale taky zasloužená dobrota.
Tvarohový koláč s mákem je s trochou nadsázky fitness recept
Kousek koláče si můžete bez obav dopřát ke svačině či snídani i pokud jedete fitness režim. Nutriční hodnoty u celého koláče jsou 4234 kcal / 7729 kJ a v případě, že tvarohový koláč rozkrájíte na 12 dílků, vychází to na 352 kcal na 1 kousek.
Koláč je plný tvarohu a máku, díky čemuž je ohromně sytý, takže vám garantuju, že 1, maximálně 2 kousky na osobu vám budou stačit. Cukru je tam pomálu, žádných obvyklých 300 g se nekoná a místo klasické bílé mouky je tam špaldovka. Těsto má díky ní příjemnou oříškovou chuť, ale taky je kvůli ní těsto o něco tužší. Takže pokud vám bílá mouka nevadí, klidně ji tam dejte, bude ale stačit míň než 230 g.
Forma 30x23 cm / 12 dílků / 1 kousek: 352 kcal
120 minut
středně těžké
Ingredience
Těsto na koláč:
- 230 g špaldové mouky
- 120 g změklého másla
- 50 g třtinového cukru
- 1,5 vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
Tvarohová náplň:
- 500 g tvarohu
(polotučný ve vaničce) - 4-5 lžic tekutého medu
- 1,5 vejce
- 1 vanilkový pudink (37 g)
- kůra z 1 bio citronu
- špetka soli
Maková náplň:
- 150 ml smetany (12%)
- 140 g máku
- 5 lžic domácích povidel
- 30 g jemně mletých piškotů
- 3–4 lžíce moučkového cukru
- 7–8 lžic rumu
Rumová poleva na potření:
- 6 lžic rumu
- 1 lžíce moučkového cukru
Na dokončení:
- 50 g plátkových mandlí
- moučkový cukr na pocukrování
Jaký je postup?
- Připravte si kuchyňský robot, případně ruční šlehač. Špaldovou mouku si prosejte přes síto a smíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. Nechte stranou.
- Do mísy dejte změklé máslo, třtinový cukr, vanilkový extrakt a vše vyšlehejte do husté světlé pěny. Zašlehejte vejce a postupně přidávejte prosátou mouku. Vypracujte pěkné hladké těsto, které nelepí.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Mezitím si připravte obě náplně.
- Tvarohová náplň: V míse smíchejte tvaroh s tekutým medem, vejcem, vanilkovým pudinkem a kůrou z jednoho bio citrónu. Přidejte špetku soli, dobře promíchejte nebo prošlehejte a odložte stranou.
- Maková náplň: Nejprve si namelte si mák a smíchejte ho s moučkovým cukrem, aby nezhořkl. Do kastrůlku nalijte smetanu, přidejte pomletý mák a lehce povařte 2 minutky. Dovnitř nasypejte mleté piškoty, povidla i rum a vše dobře promíchejte. Maková náplň by neměla být příliš tuhá, aby se dala na těsto pěkně natírat. Podle potřeby zřeďte ještě trochou smetany.
- Troubu si předehřejte na 180 stupňů a pekáček o rozměrech 30x23 cm si vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Nyní si z lednice vezměte těsto a 3/4 z něj na pomoučeném vále vyválejte na stejnoměrnou tloušťku. Je potřeba, aby těsto pokrylo dno a boky formy a udrželo náplň. Při pečení těsto trošku klesne, takže výšku boků raději nechte maličko vyšší.
- Těsto na válečku přeneste do pekáčku. Pokud se vám potrhalo, prsty ho namačkejte tam, kam potřebujete. Na dno formy nalijte tvarohovou náplň a na ni rovnoměrně namažte makovou náplň.
- Válečkem si rozválejte zbylé těsto a pomocí rádýlka ho nakrájejte na ozdobné, stejně velké pásky. Naskládejte je do mřížky na koláč do kříže. Tvarohový koláč pečte 55 minut na 180 stupňů na spodní i horní ohřev. Jakmile vrchní část koláče zhnědne, zakryjte koláč alobalem.
- Po 45 minutách pečení posypejte koláč mandlemi a nechte ještě 10 minut dopéct. Po upečení pomašlujte koláč rumovou polevou a nechte vychladnout. Tvarohový koláč s mákem a povidly můžete po upečení vyklopit z formy ven, aby vychladl.