Bezlepkový makový dort s krémem z tvarohu a mascarpone
Tenhle dort jsem pekla už třikrát. Poprvé na oslavu Kájových narozenin v listopadu, kdy se mák stal jasnou volbou, protože ho Kája miluje. A jelikož jsme tehdy maličký dort téměř zbouchali jen ve dvou, rozhodla jsem se stejný dort udělat i podruhé na oslavu mamčiných narozenin v únoru, a nakonec i do třetice na oslavu dědových narozenin, které jsme slavili tento víkend. Takže mám, jak se patří natrénováno .)
Těsto na korpus je jednoduchý piškot, kde mouku nahrazuje mletý mák, takže je navíc i bezlepkové. Promazané je pak krémem z mascarpone a tvarohu, který je tak akorát sladký, a navíc okyselený citrónovou šťávou. No a vrchní ozdobná růžová vrstva není nic jednoduššího, než ten stejný krém obarvený dvěma lžícemi ostružinového sirupu.
Na závěrečné ozdobení pak můžete použít jakékoliv sezónní ovoce, problém je, že v únoru příliš sezónního ovoce neseženete. Hlavně pak v létě si ale můžete vyhrát s jahodami, malinami, rybízem, už zmíněnými ostružinami a tak dále. Jo, a ještě jedna rada na závěr. Bezlepkový makový dort krájejte ostrým nožem, který jste si před každým novým řezem očistili v teplé vodě na 12 kousků a nechte ho rozležet, ideálně do dalšího dne. Všechny chutě se krásně spojí a garantuju vám, že to bude pohádka. Tak sladké oslavování čehokoliv, přeji .)
12 kousků
50 minut + zdobení a rozležení dortu
středně těžké
Ingredience
korpus na bezlepkový makový dort:
- 4 vejce
- 80 g třtinového cukru
- 100g mletého máku (ideálně čerstvě namletého)
bílý krém:
- 250 g mascarpone
- 250 g tučného tvarohu
- 150 ml vyšlehané šlehačky (já jsem použila 33%)
- šťáva z 1 citrónu
- 4 lžíce třtinového moučkového cukru
růžový krém:
- 2 lžíce ostružinového sirupu (hustého)
- lžíce ztužovače v prášku nebo agar agaru (v případě potřeby)
+ borůvky nebo jakékoliv oblíbené ovoce na ozdobu
Tipy, jak obarvit krém na růžovo:
Pro obarvení krému na růžovou můžete použít jakýkoliv růžový sirup nebo marmeládu. Pátrejte po malinovém, višňovém nebo právě ostružinovém sirupu. Já použila domácí.
V případě nutnosti poslouží i rozmixované a propasírované ostružiny, dá vám to ale víc práce.
Jaký je postup?
- Oddělte si zvlášť žloutky a bílky. Nejprve si vyšlehejte bílky do polotuhého sněhu, a pak k nim přidejte lžíci třtinového cukru z odváženého množství. Vyšlehejte dotuha - ale jen tak, aby se daly bílky snadno přidávat do těsta. Ke žloutkům si pak přidejte zbylý třtinový cukr a šlehejte do světlé husté pěny elektrickým šlehačem.
- K vyšlehaným žloutkům teď přidejte veškerý mletý mák a stěrkou lehce promíchejte. A teď nadchází ta důležitá část. Ke směsi budete postupně, asi na pětkrát, přidávat vyšlehaný tuhý sníh. Důležité ale je, abyste sníh do těsta zapracovávali opravdu pomalu a lehce, žádné divoké míchání, ani šlehání. Cílem je, aby těsto sněhem nabylo a vzniklo nadýchané piškotové těsto. Na zapracování sněhu je ideální obyčejná stěrka.
- Těsto na makový dort nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané malé dortové formy. Dejte péct do předem předehřáté trouby na 160 stupňů asi na 35 minut. Že je, těsto hotové poznáte tak, že bude na povrchu mírně hnědé, a bude se oddělovat od okrajů. Dveře trouby nechte po upečení pootevřené a dort v nich nechte odpočinout asi půl hodiny. Pak ho vytáhněte a nechte v chladu zchladnout.
- Mezitím si udělejte krém. V míse stěrkou promíchejte tvaroh, mascarpone, cukr, citrónovou šťávu i vyšlehanou šlehačku. Z bílého krému si oddělejte do jiné misky 5 lžic krému, který obarvěte ostružinovým sirupem. Pokud růžový krém moc zřídne, vmíchejte do něj podle návodu na obalu lžíci ztužovače v prášku nebo agar agaru.
- Bezlepkový makový dort si v polovině rozřízněte a naplňte asi polovinou bílého krému (je dostatečně hustý, takže se nemusíte bát, že by z dortu vytékal). Dort zaklopte druhou částí a zbylým bílým krémem ho namažte ze všech stran. Snažte se vytvořit hladké stěny i povrch.
- Do zdobičky si dejte růžový krém a makový dort jím zdobte podle fantazie nebo třeba tak, jak to mám já na fotce. Úplně nakonec použijte čerstvé ovoce a dort dejte vychladit, ideálně přes noc. Krájejte ostrým nožem, který si před každým nožem namočte do teplé vody.