Bezlepkový dort Míša s jahodami a vanilkou

Bezlepkový dort Míša s jahodami a vanilkou



Míša dort je klasika, kterou mám moc ráda. Zrovna nedávno jsme si ho daly s kamarádkou Lenkou jako odměnu po odpoledních in-linech. A právě tam mě napadlo, že bych ho mohla konečně připravit i na blog. Přemýšlela jsem ale, jak ho udělal o krapet zdravější, než jsou ty klasické verze, kde je bílá mouka v korpusu, máslo a bílý cukr v krému a mléčná čokoláda jako poleva. Proto můj korpus neobsahuje žádnou mouku, tvarohový krém je oslazený medem a poleva na dortík je připravená z 81% čokolády. Navíc jsem do dortu přidala jahody, které mu dodávají takový svěže letní nádech.

Další zvláštností tvarohového dortu je, že je hodně (ale opravdu hodně vláčný), zvlášť pokud použijete tvaroh z vaničky. Takže pokud máte raději sušší dorty, tvaroh nechte vykapat, nebo použijte ten z tvrdší z kostky. A abych nezapomněla, dort Míša není moc sladký, takže si klidně přidejte o lžíci medu navíc. Tak pojďme na něj .)


12 kousků

60 minut

středně težké

Ingredience

bezlepkový dort Míša :

  • 4 vejce
  • 30 g kvalitního kakaa
  • 80 g třtinového cukru
  • špetka soli

tvarohový krém:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 5 lžic rozpuštěného (tekutého) medu
  • špetka sušené drcené vanilky nebo lžíce vanilkového extraktu

+ 200 - 250 g čerstvých jahod

čokoládová poleva:

  • 50 g čokolády s 81% obsahem kakaa
  • 25 g másla

+ jahody a libovolné květy na ozdobu 





Jaký je postup?

  1. Nejprve si oddělte vílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha, pak k nim přidejte lžíci třtinového cukru a vyšlehejte dotuha. Žloutky šlehejte se zbylým cukrem, dokud z nich nebude světlounká pěna.
  2. Pak si do žloutků pomocí sítka opatrně přimíchávejte kakao a alespoň na pětkrát do mísy opatrně zašlehávejte tuhé bílky. Ty už nešlehejte, pouze velmi opatrně zašlehávejte stěrkou. Dortovou formu si vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou a těsto do ní nalijte. Pečte ve vyhřáté troubě 25-30 minut na 160 stupňů. Po upečení troubu hned neotevírejte, ale dort nechejte pomalu vychladnout při mírně pootevřených dvířkách.
  3. Mezitím si udělejte krém. Smíchejte tvaroh s pěti lžícemi rozehřátého tekutého medu. Dále přidejte vanilku, můžete použít jak sušenou tak extrakt. Nakonec si připravte jahody, které krájejte na tenké plátky. Pouze několik si jich nechte vcelku na ozdobu dortu.

  4. Jakmile dort vychladne, sundejte z něho opatrně pečicí papír (pozor, ať se vám dort neprotrhne) a položte ho na talíř. Pomažte dort tenkou vrstvou tvarohového krému, a na ten pokládejte rozkrojené jahody. Nakonec na jahody opatrně navrstvěte zbylý krém a snažte se ho pomocí nože vyhladit.

  5. Nakonec si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte vysokoprocentní čokoládu s máslem, a jakmile bude rozpuštěná, dort Míša rovnoměrně polijte. Pokud chcete mít přímo v polevě několik jahod jako já, dejte je tam teď. Dort Míša vychlaďte v lednici a podávejte.