Valašská kyselica

Valašská kyselica



Podzim je v rozpuku, ba co víc, možná už se o slovo pomalu začíná hlásit zima a moje tělo si začíná žádat hřejivá jídla. Taková, co nejsou těžká, ale zároveň musí umět zahřát a zasytit. Patří mezi ně pořádná dýňovka, zelňačka a nově taky kyselica! Tu jsem si po dlouhé době dala před měsícem, kdy jsme s Kájou vyrazili na dva dny do Beskyd. A tahleta kamarádka (nebo snad sestra) klasické zelňačky si hned získala mé srdce. 

Recept jsem několikrát vyzkoušela a teď mohu s čistým svědomím tvrdit, že se mi ho podařilo vyladit tak, aby mi kyselica chutnala. Snad bude i vám. Tady je pár tipů, jak bude kyselica dokonalá:

  • ZELÍ: Ideálně použijte domácí kysané zelí. Teď je přesně ten okamžik, kdy byste si ho měli naložit. 
  • KLOBÁSKY A SLANINA: Pro tyto dvě ingredience si zajděte k řezníkovi nebo do oblíbené prodejny, kde o masu něco ví a kde prodejcům důvěřujete. Já se snažím nekupovat maso v supermarketu a z velkochovů a pro klobásky a slaninu chodím do brněnské Mikrofarmy. V Praze doporučuji Naše maso. Za produkty si sice trošku připlatíte, ale stojí to za to. 
  • SMETANA: To stejné jako u masa, doporučuji bio smetanu. V receptu jí je třeba jen troška, a tak se vám kapsa neprohne. 

4 porce

40 - 50 minut

snadné

Ingredience

I. fáze:

  • 370 g brambor
  • 500 g kysaného zelí
  • 600 ml vody
  • 1 KL kmínu
  • 5 nových koření
  • 3 bobkové listy

II. fáze:

  • 2 střední cibule
  • 90 g prorostlejší slaniny
  • 2 klobásky (já jsem použila ostravskou)

III. fáze:

  • 150 ml smetany
  • 1 PL špaldové mouky
  • sůl podle chuti

K podávání: čerstvý chleba

Kyselica bohatě stačí jako hlavní jídlo :)

Jaký je postup?

  1. Nejprve si oloupeme a na kostičky nakrájíme brambory. Dáme vařit do hrnce do změknutí. 
  2. Půl kila zelí si pokrájíme na drobné kousky, které se nám budou snadno jíst, a i s nálevem vložíme do jiného hrnce (velkého), než kde jsou brambory. Přidáme 600 ml vody, lžičku kmínu, nové koření, bobkové listy, přivedeme k varu a vaříme 20 - 25 minut. 
  3. Dále si nadrobno nakrájíme cibuli a slaninu. Pokud máme slaninu hodně prorostlou, dáme ji na pánev pražit první, a pak až přidáme cibuli. Pokud je slanina netučná, dáme nejprve cibuli, pak slaninu. Slaninku i cibuli smažíme dozlatova, poté dáme stranou. Na stejné pánvi budeme ještě na konci receptu smažit nakrájené klobásky. 
  4. Jakmile jsou brambory uvařené, slijeme je, dále stranou a 300 ml vyvařené vody z brambor přidáme k zelí (do velkého hrnce).
  5. Poté si připravíme jíšku. Ve smetaně (pokojové teploty) rozmícháme lžíci špaldové mouky a vlijeme do vroucího zelí. Mícháme 7 minut.  
  6. A je téměř hotovo. Do kyselice přidáme uvařené brambory, cibulku i slaninu a ještě si rychle opražíme klobásku. Tu tam nakonec přidáme také. Kyselici osolíme podle chuti (téměř není potřeba) a podáváme s chlebem.