Domácí housky kynuté přes noc
Mám pro vás takový vánoční, nevánoční recept. V rádiu totiž dneska říkali, že budou pětadvacet a šestadvacet zavřené obchody, a tak posluchačům důrazně (jako fakt) doporučovali, aby si koupili rohlíky a namrazili si je do zásoby. Prostě aby bez pečiva neumřeli hlady. Jako bychom neuměli dva dny přežít bez obchodů... A tak abyste nemuseli propadat předvánoční panice jako většina národa, připravila jsem pro vás recept na super jednoduché a super chutné housky. Pojďme na to .)
Těsto na domácí housky kyne přes noc, a tak má ráno spoustu bublinek, a v těstě pak spoustu nadýchaných oček. Večer se jen udělá těsto, což zabere asi 10 minut a namočí se ořechy. No a ráno se z těsta vytvarují domácí housky a upečou se. Jednoduchost sama. Navíc můžete do těsta přidat prakticky co chcete. Moje oblíbená kombinace jsou sušená rajčata & vlašské ořechy, pistácie & kešu nebo olivy & libovolné ořechy.
Takovým malým trikem je navíc přikrýt hned po upečení domácí housky mokrou utěrkou, díky které budou mít bochánky pěkně vláčnou kůrku. Tak mějte pohodové Vánoce a nenechejte se vystresovat tím, co říkají v rádiu. Mávám vám!
8 bochánků
35 minut + kynutí přes noc
snadné
Ingredience
- 330 g pšeničné celozrnné mouky
- 300 ml vody (pokojové teploty)
- 2 lžičky soli
- 1/4 lžičky sušeného droždí
- 1 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
- hrst pistácií
- hrst kešu oříšků
+ olivový olej na potření bochánků
Jaký je postup?
- V míse promícháme mouku, sůl a sušené droždí. Přidáme javorový sirup a vlijeme vodu pokojové teploty. Krátce a dobře promícháme, lehce poprašíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme přes noc kynout na teplém místě (nejmíň 12 hodin). Přes noc si ve studené vodě namočíme taky ořechy.
- Ráno těsto na domácí housky nalijeme na hodně pomoučený vál a prsty ho roztáhneme do většího obdélníku. Těsto rovnoměrně posypeme pokrájenými oříšky a několikrát přehneme.
- Pak si těsto rozdělíme na 8 dílů a z znich vytvarujeme pěkné bochánky. Ty položíme na plech a potřeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 230 stupňů asi 15 až 20 minut. Ihned po upečení přikryjeme domácí housky mokrou utěrkou, aby do kůrky natáhly vlhkost a změkly.