Bezlepkový semínkový chléb
Před časem začali v Lidlu prodávat semínkový chléb bez mouky. Já se s ním setkala poprvé a začala si ho kupovat pravidelně každý týden. No a úplně jsem se do něho zamilovala, oproti normálnímu chlebu mě totiž vždycky zasytil nejmíň dvojnásobně, a navíc skvěle chutnal. Jen naokraj, tohle není reklama na Lidl, ale prostě jen mé zkušenosti .)
Semínkový chléb byl složený jenom ze semínek a ovesných vloček. A já se rozhodla, že ho konečně vyzkouším upéct doma, ale v bezlepkové variantě. Pokud jste nikdy nepekli chleba nebo máte s jeho pečením špatné zkušenosti, pak se v tomhle případě nemusíte bát. Postup je totiž až směšně jednoduchý. V míse prostě smícháte 600 g semínek a to oblíbené vločky, semínka a nějaké pojidlo, které po smíchání s vodou nabobtná, já použila len. Jako pojidlo taky skvěle funguje psyllium, které koupíte v lékárně.
Semínka pak spojíte s 300 ml vody, olejem a sladidlem, necháte přes noc nabotnat, a pak pečete do křupava. Je to snadné a moc dobré. Tak pokud hledáte nějakou alternativu klasického chlebu nebo jeho bezlepkovou verzi, můžete tenhle recept vyzkoušet .)
1 bochník
odležení přes noc + 60 minut pečení
snadné
Ingredience
suché přísady (600 g):
- 150 g slunečnicových semínek
- 110 g zlatého lnu
- 120 g jáhelných vloček
- 80 g dýňových semínek
- 40 g chia semínek
- 40 g pokrájených kešu
- 30 g bílého sezamu
- 20 g psyllia
- 5 g pohankových pukanců
- 5 g jablečné vlákniny
- lžička soli
tekutiny:
- 300 ml vody
- 3 lžíce olivového oleje
- lžíce javorového sirupu
Jaký je postup?
- Připravíme si velkou mísu a smícháme v ní veškeré suché přísady. Přidáme taky vodu, javorový sirup i olivový olej a důkladně promícháme.
- Připravíme si formu na biskupský chlebíček, kterou ze všech stran důkladně vyložíme pečicím papírem.
- Těsto na semínkový chléb postupně lijeme do formy a vtlačíme důkladně do všech rohů. Přikryjeme utěrkou a chleba necháme nabobtnat přes noc mimo lednici.
- Druhý den semínkový chléb upečeme. Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů a pečeme 30 minut ve formě. Pak bezlepkový chléb z formy vyklopíme a dopečeme dalších 30 minut.
5. Bezlepkový semínkový chléb necháme po upečení vychladnout, a poté krájíme ostrým nožem.