
Domácí těstoviny s lososem
Jak už možná víte, k letošním Vánocům jsem dostala strojek na těstoviny. Měla jsem velkou radost, a tak jsem se rozhodla hned něco uvařit. Přemýšlela jsem, co pro mě netradičního k těstovinám, aby dostaly trochu jiný nádech. A vybrala jsem mou oblíbenou rybu, takže tady máte výsledek těstoviny s lososem.
6 porcí
50 minut
středně těžké
Ingredience
- 470 g lososa
- šťáva ze ¼ citrónu
- arašídový olej
- pórek
- kousek másla
na domácí těstoviny:
- 400 g polohrubé mouky
- 4 vejce (od šťastných slepic)
na omáčku:
- 400 ml smetany ke šlehání (12%)
- 100 g parmezánu (nebo víc podle potřeby)
- mletý muškátový oříšek
- kopr podle chuti
+ strouhaný parmezán na dokončení
Jaký je postup?
- Nejprve si očistěte lososa, nakrájejte ho na kousky, osolte a zakápněte šťávou ze čtvrtiny citrónu. Nechte marinovat.
- Pak si udělejte domácí těstoviny. Mouku smíchejte s vejci a zpracujte na tuhé těsto. Jednotlivé pláty pak projeďte strojkem a pomocí nástavce nakrájejte na nudle (fettuccine).
- Udělejte si omáčku. V pánvi zahřejte smetanu a rozmíchejte v ní parmezán. Až se sýr rozpustí, omáčku osolte, opepřete a přidejte mletý muškátový oříšek. Nakonec přisypejte pokrájený kopr podle chuti.
- V další pánvi osmažte na arašídovém oleji dozlatova lososa, z každé strany zhruba pět minut. Až bude ryba téměř hotová, spolu s kouskem másla do pánve přidejte pórek nakrájený na tenká kolečka.
- Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny. Trvá to asi pět minut, záleží na množství a tloušťce. Nakonec v pánvi promíchejte fettuccine s omáčkou. Domácí těstoviny s lososem podávejte s nastrouhaným parmezánem.
Tipy & triky
Na tomto receptu je nejdůležitější správné načasování. Dejte si proto včas vařit vodu na těstoviny a včas začněte taky smažit lososa.
U čerstvých těstovin můžete počítat s dávkou asi 60 až 65 gramů na osobu. Množství je menší než u sušených těstovin (dávám 80 gramů), protože ty do sebe ještě natáhnou při vaření vodu a zvětší tak objem.