Domácí těstoviny s lososem

Domácí těstoviny s lososem



Jak už možná víte, k letošním Vánocům jsem dostala strojek na těstoviny. Měla jsem velkou radost, a tak jsem se rozhodla hned něco uvařit. Přemýšlela jsem, co pro mě netradičního k těstovinám, aby dostaly trochu jiný nádech. A vybrala jsem mou oblíbenou rybu, takže tady máte výsledek těstoviny s lososem.


6 porcí

50 minut 

středně těžké

Ingredience

  • 470 g lososa
  • šťáva ze ¼ citrónu
  • arašídový olej
  • pórek
  • kousek másla

na domácí těstoviny:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 4 vejce (od šťastných slepic)

na omáčku:

  • 400 ml smetany ke šlehání (12%)
  • 100 g parmezánu (nebo víc podle potřeby)
  • mletý muškátový oříšek
  • kopr podle chuti

+ strouhaný parmezán na dokončení

Jaký je postup?

  1. Nejprve si očistěte lososa, nakrájejte ho na kousky, osolte a zakápněte šťávou ze čtvrtiny citrónu. Nechte marinovat.
  2. Pak si udělejte domácí těstoviny. Mouku smíchejte s vejci a zpracujte na tuhé těsto. Jednotlivé pláty pak projeďte strojkem a pomocí nástavce nakrájejte na nudle (fettuccine). 
  3. Udělejte si omáčku. V pánvi zahřejte smetanu a rozmíchejte v ní parmezán. Až se sýr rozpustí, omáčku osolte, opepřete a přidejte mletý muškátový oříšek. Nakonec přisypejte pokrájený kopr podle chuti. 
  4. V další pánvi osmažte na arašídovém oleji dozlatova lososa, z každé strany zhruba pět minut. Až bude ryba téměř hotová, spolu s kouskem másla do pánve přidejte pórek nakrájený na tenká kolečka. 
  5. Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny. Trvá to asi pět minut, záleží na množství a tloušťce. Nakonec v pánvi promíchejte fettuccine s omáčkou. Domácí těstoviny s lososem podávejte s nastrouhaným parmezánem.


Tipy & triky

Na tomto receptu je nejdůležitější správné načasování. Dejte si proto včas vařit vodu na těstoviny a včas začněte taky smažit lososa.

U čerstvých těstovin můžete počítat s dávkou asi 60 až 65 gramů na osobu. Množství je menší než u sušených těstovin (dávám 80 gramů), protože ty do sebe ještě natáhnou při vaření vodu a zvětší tak objem.