Chicken mango kari
Chicken mango jsem poprvé ochutnala v nejmilejší brněnské indické restauraci Annapurně. Dávám si ho tam s plackama a je to senzační. Když ale skoro před rokem (už to bude rok!) začala karanténa, začala nám Annapurna chybět, a tak jsem zkusila chicken mango napodobit doma.
Recept jsem poměrně dlouho ladila. Vždycky jsem něco přidala a ubrala, až vznikl tento recept na chicken mango. Pokud jste chicken mango ještě nikdy neochutnali, možná si říkáte, že je to zvláštní kombinace. Ale nebojte! Jídlo není nijak sladké a chutě jsou vyrovnané.
Rozhodně to ale není recept na 20 minut. Než všechno nakrájíte a orestujete, bude vám to trvat minimálně 40 minut. Mně teda 50 minut, jsem pomalá. Každopádně je to pochoutka, tak dobrou chuť.
4–5 porcí
50 minut
snadné
Ingredience
marinování kuřete:
- 500 g kuřecích prsou
(já jsem koupila v bio kvalitě) - 3 vrchovaté lžíce krémového bílého jogurtu
(dala jsem Choceňský) - 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky kari
- 2 lžičky garam masala
- 1 lžička kurkumy
- himalájská sůl + mletý pepř
- + později 1,5 lžíce ghí
základ kari:
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- palec čerstvého zázvoru (5 cm)
- 1 zralé mango
- 3 středně velká rajčata
- 2 lžíce ghí
- 1 plechovka tučného kokosového mléka (400 ml)
koření na kari:
- 2 lžičky římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kari
- 1 menší svitek skořice
- špetka kajenského pepře
- 1/4 lžičky černého hořčičného semínka
- 1 lžička kari lístků
(sušených)
k podávání:
- jasmínová rýže
(já vařím v rýžovaru) - čtvrtky limetky (na dochucení)
- čerstvý koriandr
- čerstvé chilli papričky
Jaký je postup?
- Marinování: Kuřecí prsa umyjte a nakrájejte na akorát velká sousta. Dejte do misky a přidejte jogurt, kari, garam masalu, kurkumu a olivový olej. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Nechte odležet v lednici minimálně 20 minut, klidně přes noc. Podle toho, kolik máte času.
- Příprava na kari: Než se maso namarinuje, nachystejte si všechny přísady na kari. Cibuli nakrájejte na středně velké kousky, česnek na plátky a zázvor také na plátky. Mango zbavte slupky a nakrájejte na kostky. Rajčata rovněž nakrájejte na kostky.
- Mango a rajčata by měly být ve stejném poměru, tedy 50:50. Podle toho, jak máte velké mango, přidejte nebo uberte rajčata.
- Přichystejte si do misky také všechno koření, ať ho pak jen můžete přidat do kari. Smíchejte římský kmín, mletý koriandr, kari, svitek skořice, kajenský pepř a kari lístky. Dejte stranou.
- Dejte si vařit rýži, teď už to půjde rychle.
- Připravte si dvě pánve. Já dělám kuře na rovné teflonové pánvi a směs na kari ve woku. Obě pánve můžete rozjet současně.
- Na rovné pánvi si rozpalte 2 lžíce ghí a nechte restovat cibuli, občas zamíchejte. Současně si rozpalte 1,5 lžíce ghí ve woku a přidejte kuře včetně veškeré marinády. Maso restujte na nejvyšší plamen, dokud se nezatáhne (2 min). Poté snižte plamen a zhruba další 3 minuty nechte dopéct na nízký plamen. Zakryjte pánev poklicí a nechte stranou.
- Vraťte se k cibuli, která už by teď měla být zlatavá. Nechte nejvyšší plamen a přidejte plátky česneku a zázvoru. Restujte další 1 minutku a poté přidejte nakrájená rajčata a mango. Míchejte, ať se směs nespálí, zhruba další 1 minutu.
- Do woku přidejte směs koření a míchejte zhruba 1 minutku, poté přidejte kokosové mléko. Míchejte a krátce povařte zhruba 4 minutky.
- Nyní je potřeba vše (kromě masa) rozmixovat dohladka. Z woku vytáhněte celou skořici a nalijte do blenderu. Přidejte do blenderu i veškerou šťávu z druhé pánve. Jen maso nechte stranou. Přidáme ho do rozmixované omáčky za chvíli.
- Obě směsi rozmixujte maximálně dohladka a nalijte zpět do woku. Přidejte maso, které jste si nechali stranou. Povařte zhruba další 3 minuty, ať se všechny chutě spojí. Maso musí být křehké, nikoliv suché.
- Podávejte s limetkovou šťávou, čerstvým koriandrem a chilli papričkami. Chicken mango je nejlepší s rýží.