
Bulharské karbanátky kjufteta
Tyhle bulharské karbanátky neboli kjufteta dělával můj táta a já jsem se rozhodla, že vás je konečně naučím taky! Nejsou to totiž jen tak obyčejné karbanátky, ale díky kombinaci voňavých jižanských bylinek, jogurtu a střídky z chlebu jsou super šťavnaté a dobré.
Asi už jste si všimli, že já moc masa k životu nepotřebuji, ale když už ho připravuji, musí být na jedničku. Pokud možno té nejlepší kvality i úpravy :)
Tak šup na kjufteta a budu ráda, pokud mi napíšete, jak se vám povedly a jestli vám bulharská kuchyně při vaření třeba aspoň trošičku nepřirostla k srdci A.
21 větších karbanátků
60 minut
snadné
Ingredience
Kjufteta:
- 1000 - 1100 gramů dobrého mletého vepřového masa (plecko, kýta nebo směs)
- velká cibule
- 3 velké lžíce bílého jogurtu (kyselejšího)
- 2 vejce
- 3 lžičky sladké mleté papriky
- větší hrst drceného džodženu (divoké máty)
- větší hrst sušené saturejky (bez stonků)
- polovina oblíbeného chleba
- 100 ml studené vody
- sůl, pepř
- hladká mouka
- slunečnicový olej na smažení
Příloha:
- vařené brambory s máslem a pažitkou / čerstvý chleba
- nakládané okurky
- hořčice
Jaký je postup?
- U řezníka nebo v prověřeném obchodě si kupte vepřové maso a ideálně ho hned nechte čerstvě pomlet.
- Doma si maso přendejte do mísy a přidejte k němu velmi najemno nakrájenou cibuli, tři lžíce jogurtu a rozklepněte dvě vejce. Dále přidejte mletou papriku a podle chuti džodžen a saturejku (bez stonků). Kdo má raději hodně bylinková jídla, přidá zeleného víc.
- Z poloviny chleba vidličkou naškrábejte (vydlabejte) střídku na co nejmenší kousky. Čím budou kousky chleba v karbanátcích jemnější, tím budou kjufteta chutnější. Naškrábanou střídku z chleba přidejte do mísy.
- Dále přidejte studenou vodu, sůl a pepř. A teď nastává ta zábavná část: směs nejprve vidličkou promíchejte, a pak použijte čisté umyté ruce, kterými směs ještě důkladně spojte.
- Směs rozdělte na 21 stejných dílů - kuliček, které pokládejte na pečicí papír. Na normální podložce si přilepí.
- Namokřete si ruce a každou kuličku lehce pomoučete a z obou stran pěkně obouchejte v dlaních (jako byste ji plácali po jedné i druhé straně). Tenhle postup opakujte několikrát s každým karbanátkem. Důležité je udělat z nich pěkný kompaktní (ale ne moc vysoký) tvar. Při smažení se poté ještě smrští.
- Kjufteta smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného slunečnicového oleje dozlatova až tmava. Pozor ale, abyste je nespálili. Kjufteta jsou dobré teplé i studené.