Pečená červená řepa s rukolou

Pečená červená řepa s rukolou



Červená řepa patří mezi mou oblíbenou podzimní zeleninu. Snadno se upravuje a má výtečnou chuť. Navíc je plná vitaminů, a tak mi pokrmy z řepy, chutnají vždy o to víc! Jen pro příklad, červená řepa posiluje imunitní systém a pomáhá předcházet rakovině. Přispívá taky ke správnému vylučování soli z těla  a obsahuje velké množství antioxidantů.

Pečená červená řepa je výborná s natrhanou mozzarellou. Pokud chcete, aby se vám mozzarella hodně zapekla a vytvořila spíš tvrdší krustičku, nechte ji v troubě déle, tak jsem to udělala já. Pokud ji chcete mít jen rozteklou, přidejte ji k řepě až úplně nakonec.

2 porce

20 minut + pečení

snadné

Ingredience

  • 4 velké červené řepy
  • olivový olej
  • tymián                               (čerstvý nebo sušený)
  • 2 balíčky mozzarelly
  • dvě velké hrsti rukoly
  • oblíbený tvrdý sýr
  • 2 polévkové lžíce vlašských ořechů



Jaký je postup?

  1. Řepu oloupejte a nakrájejte na středně silná kolečka. Pokud nechcete mít červené ruce, raději použijte rukavice. Vyskládejte řepu na plech vyložený pečicím papírem, posypejte pepřem a solí a zalijte olivovým olejem. 
  2. Po 15 minutách pečení na 190 stupňů přidejte tymián a pečte dalších 15 minut. Řepu promíchejte a pokud ještě není hotová, dopečte ji dalších 15 minut. Nakonec na řepu rozdrobte mozzarellu a nechte zapéct.
  3. Doprostřed talíře naskládejte natrhanou rukolu a na ní položte upečenou řepu. Zasypejte hoblinkami tvrdého sýra a posypejte vlašskými ořechy. Pečená červená řepa je nejlepší hned po vytažení z trouby.

Tipy & triky

Místo rukoly můžete použít i špenát. Ten je ale dobré upéct spolu s řepou, a to asi 7-10 minut.


​​