Bazalkový hummus

Bazalkový hummus



Bazalkový hummus se teď v létě stal takovým mým oblíbencem, protože je lehký, strašně jednoduchý na přípravu a výborný, to je jasné. Domácích hummusů jsem vyzkoušela už spoustu a existuje taky nekonečno receptů. Tento je díky přidané vodě hodně krémový a v chuti spíše připomíná cizrnovou pomazánku než klasický hummus.

Dávám do něj opravdu velkou hrst čerstvé bazalky a taky poměrně dost kvalitního olivového oleje. Někdo ho v hummusu nemusí, protože mu pak připadá těžký, ale mně dodává olej takovou středomořskou chuť. Tahini jsem tentokrát použila z praženého sezamu a chuť byla trochu divná, taková jakoby připálená. Takže můj osobní favorit je normální tahini z nepraženého sezamu. Jinak cizrnu běžně používám plechovkovou, protože nikdy dopředu nevím, kdy budu mít na hummus chuť. Uvařenou cizrnu ve sklenici kupuji v DMku nebo ji mají i v Bille (pod značkou Alnatura). Sklenička s 220 gramy stojí asi 35 korun, což je celkem fajn. Ale pokud nespěcháte, můžete si cizrnu samozřejmě uvařit a ušetříte tak dost peněz.

Jinak bazalkový hummus má spoustu možností, jak ho jíst. Můžete si ho namazat na chleba, přidat salát a rajče a vytvořit si sendvič nebo si ho z mísy nabírat jen kousky zeleniny třeba paprikou, mrkví, řapíkatým celerem a tak .)

Ohledně hummusu bych určitě ještě chtěla vyzkoušet variantu se sušenými rajčaty, pak s olivami a taky tu s římským kmínem. Jednou jsem tuhle kombinaci jedla u kamarádky a moc moc mi chutnala. Tak ať se vám hummus povede a třeba ho taky zařadíte mezi svoje oblíbence, aspoň ty letní.


2 porce

15 minut

snadné

Ingredience

  • 400-440 g uvařené cizrny
  • hrst čerstvé bazalky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • lžička tahini
  • 1,5 lžíce citrónové šťávy
  • 50 ml studené vody
  • himalájská sůl a pepř

Jaký je postup?

  1. Cizrnu z plechovky slijte, omyjte pod tekoucí vodou a vložte do mixéru. Přidejte taky bazalku, olivový olej, tahini, citrónovou šťávu a vodu.
  2. Mixujte dohladka a podle chuti přidejte himalájskou sůl a mletý pepř.
  3. Bazalkový hummus podávejte s čerstvou zeleninou a opečeným chlebem.

Tipy & triky

Hummus můžete podávat i s pita chlebem, vyzkoušejte si upéct domácí.