Vláčný perník s lískovými ořechy

Vláčný perník s lískovými ořechy



  Perník dělám hodně často, protože Kája ho miluje. Ráda experimentuju s recepty a zkoušela jsem už cuketový perník, perník s nastrouhanými jablíčky, klasický perník – až jsem objevila kefírový perník. Různě jsem měnila přísady, zkoušela znovu a znovu, až vznikl tento recept. Perník se plní marmeládou a ještě polévá čokoládou. Když ho necháte odležet přes noc, natáhne vlhkost, všechny chutě se spojí a perní bude úžasně vláčný

Jakou marmeládou plnit perník

S perníkem si rozumí hlavně červené, pikantní marmelády, které jsou bohaté na dužinu z ovoce. Já jsem vyzkoušela perník naplnit višňovou marmeládou s čokoládou (díky Marci) a byla to fakt lahůdka. Pokud takovou marmeládu nemáte, smíchejte naložené višně s rozpuštěnou čokoládou a docílíte něčeho podobného. 

Pak jsem zkoušela perník plnit pomerančovou marmeládou s kousky kůry, a to zas taková dobrota nebyla. V marmeládě totiž nebyl dostatek dužniny, takže perník se přes noc nenasákl a zůstal poměrně suchý. Takže to jen tak na okraj.

Ale určitě bude dobrá klasická rybízová, třešňová, švěstková, ostružinová nebo borůvková marmeláda. Však to vyzkoušejte a uvidíte. Jo a nejlíp uděláte, když použijete poctivou domácí marmeládu. Perník je celkem zdravý, tak ať si to pak nezkazíte nějakou kupovanou prasárničkou. 

Vrchní část perníku polévám čokoládou, ale klidně ho nechte jen tak, perník bude dobrý i bez čokolády a marmelády. 

Jak na perníkové koření na perník

V receptu píšu, že máte použít perníkové koření – buď si ho můžete koupit nebo vyrobit doma. Kupované perníkové koření často už obsahuje mletou skořici, takže tu potom z receptu klidně vynechejte. A pokud byste dělali domácí perníkové koření, pomelte si (nebo roztlučte v hmoždíři) trošku hřebíčku, anýzu, badyánu a fenyklových semínek. Případně mrkněte na můj recept na domácí perníkové koření

Domácí perník má jen 238 kalorií na porci

Celý perník včetně náplně a polevy má 4753 kalorií. Pokud ho rozkrájíte na 20 dílků jako já, na jeden kousek připadá 238 kalorií, což není špatné :-)


Forma 30x23 cm / 20 kostek / 1 kostka: 238 kcal

 55 minut

snadné


Ingredience

mokré ingredience na těsto:

  • 500 ml kefírového mléka
  • 2 vejce
  • 90 g rozpuštěného přepuštěného másla nebo obyčejného másla
  • 90 g třtinového cukru
  • 4 lžíce medu
  • 2 kávové lžičky citrónové šťávy


suché ingredience na těsto:

  • 370 g celozrnné pšeničné mouky
  • 80 g opražených lískových ořechů
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 2 lžičky sody
  • 2 lžičky prášku do perníku bez fosfátů
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 1 kávová lžička perníkového koření
  • špetka sušené citrónové kůry


na náplň a polevu:

  • oblíbená marmeláda
    (ideálně višňová s čokoládou, rybízová nebo jiná pikantní)
  • 100 g 74% čokolády
  • 3 lžičky kokosového oleje nebo přepuštěného másla
  • 40 g pražených lískových ořechů na posypání

Jaký je postup?

  1. Odvažte a připravte si všechny mokré ingredience, aby měly pokojovou teplotu. 
  2. Nyní si připravte suché ingredience. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku s kakaem, jedlou sodou, kypřicím práškem, mletou skořicí, perníkovým kořením a citrónovou kůrou. Pořádně směs promíchejte, aby se soda a kypřicí prášek dostal všude. 
  3. Lískové ořechy (80 g na těsto + 40 g na polevu) si nasucho opražte na pánvi. Hlídejte je a míchejte, nesmí zčernat. Až se z nich začne odlupovat slupka, sejměte je z pánve a třete mezi kapesníky nebo utěrkou, abyste je zbavili slupky. Poté je namelte na středně hrubo (aby tam byly kousky) nebo je nasekejte nožem. Odvážených 80 g přidejte k suchým ingrediencím. Zbylých 40 g si taky nasekejte nebo namelte, ale nechte bokem.
  4. Pokud máte kuchyňský robot, připravte si ho spolu se třecí metlou. Troubu předehřejte na 175 stupňů a formu na pečení si vyložte pečicím papírem. 
  5. Do šlehací mísy rozklepněte 2 vejce, přidejte rozpuštěné máslo, třtinový cukr, med a citrónovou šťávu. Šlehejte do světlé pěny zhruba 6 minut na nejvyšší otáčky. Přilijte kefírové mléko a ještě další 3 minuty prošlehejte. Měla by vzniknout pěkná hladká směs
  6. Nyní do těsta nasypejte připravenou suchou směs včetně ořechů a pozvolna zapracujte stěrkou. Poté krátce prošlehejte na nejnižší otáčky, stačí 30 vteřin. Těsto by mělo být krásně nadýchané díky kefíru. 
  7. Těsto nalijte do připraveného pekáčku a pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů 35 minut. Poté proveďte test špejlí a pokud se těsto nelepí, troubu vypněte, nechte otevřená dvířka a perník nechte ještě 10 minut dojít v troubě. 
  8. Plech přikryjte kuchyňským roštem a obraťte ho vzhůru nohama, abyste perník vyklopili ven (viz fotka). Perník je teď na roštu a zbavený pečicího papíru, takže bude moct rychle vychladnout a nezapaří se. Perník naplňte, více k tomu v popisu níže. 

Plnění perníku:

  1. Jakmile je perník zcela vychladlý, nožem ho v polovině přeřízněte, aby vznikly dvě stejně velké části. Vrchní část dejte stranou.
  2. Perník štědře naplňte marmeládou a přiklopte vrchním dílem. 
  3. Ve vodní lázni si rozehřejte tmavou čokoládu s kokosovým olejem. Měla by vzniknout krásná hladká poleva. Nalijte ji navrch na perník a rozetřete. Dokud je čokoláda tekutá, posypejte ji mletými praženými lískovými ořechy. 
  4. Jakmile je poleva ztuhlá, perník nakrájejte. Nechte ho ideálně uležet do 2. dne