Mrkvové cupcakes s ricottou

Mrkvové cupcakes s ricottou



Ricottu zbožňuju, proto když jsem se rozmýšlela, jaký krém na cupcakes udělám, padla volba právě na ricottu. Krém je lehounký, nadýchaný a díky slaďounkému Limoncellu krásně voňavý. Navíc není hutný, ale parádně našlehaný, a tak se vám cupcaky budou snadno zdobit. Vyzkoušet můžete taky čokoládový krém z mascarpone, který je o dost těžší a hutnější.

Pokud se vám stejně jako mně stane, že vám mrkvové cupcakes naskočí víc, než jste chtěli, můžete vršek seříznout nožem. Povrch cupcaku pak můžete zamaskovat krémem a nikdo nic nepozná. 


15 cupcaků

100 minut + zdobení

středně těžké

Ingredience

na cupcakes:

  • 2 vejce (od šťastných slepic)
  • 150 g třtinového cukru
  • 160 ml rostlinného oleje 
  • 5 mrkví
  • velké jablko
  • ¼ citrónu
  • 150 g hladké mouky
  • čajová lžička sody
  • špetka soli
  • 2 lžičky skořice
  • 60 g mletých vlašských ořechů 
  • 3 lžíce vanilkového extraktu nebo vanilkový lusk

krém na cupcakes:

  • 350 g ricotty
  • 2 lžíce limoncella
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)

Jaký je postup?

  1. V míse nejprve šlehejte vejce, dokud nenabudou na objemu. Potom k nim přidejte cukr a znovu šlehejte. Nakonec postupně zapracujte i olej.
  2. Mrkve oloupejte a nastrouhejte najemno. Jablko oloupejte a na struhadle nakrouhejte nahrubo. Okyselte ho čtvrtinou citrónu. Nastrouhané jablko přidejte spolu s mrkvemi ke žloutkové směsi.
  3. Ve velké míse smíchejte mouku, pečicí sodu, sůl, skořici a mleté vlašské ořechy. Promíchejte a postupně zapracujte k těstu. Poté přidejte vanilkový extrakt, nebo vydlabaný lusk. Už nemixujte, pouze lehce míchejte.
  4. Mrkvové cupcakes naplňte ze ¾. Pečte při 190 stupních asi 30 - 35 minut. Těsto musí zůstat uvnitř vláčné.
  5. Nakonec si udělejte krém na cupcakes. V míse rozmíchejte ricottu se dvěma lžícemi limoncella a cukrem. V jiné míse si ušlehejte šlehačku a přidejte ji k ricottě. Znovu prošlehejte.
  6. Nakonec pomocí zdobícího sáčku ozdobte mrkvové cupcakes. Na vrch cupcaků můžete přidat plátky mrkve stočených do ruliček nebo celá jádra vlašských ořechů.

Tipy & triky

Před zdobením cucpaků nebudete muset čekat, až krém ztuhne. Jeho konzistence je dostatečně tuhá.