Mrkvové cupcakes s ricottou
Ricottu zbožňuju, proto když jsem se rozmýšlela, jaký krém na cupcakes udělám, padla volba právě na ricottu. Krém je lehounký, nadýchaný a díky slaďounkému Limoncellu krásně voňavý. Navíc není hutný, ale parádně našlehaný, a tak se vám cupcaky budou snadno zdobit. Vyzkoušet můžete taky čokoládový krém z mascarpone, který je o dost těžší a hutnější.
Pokud se vám stejně jako mně stane, že vám mrkvové cupcakes naskočí víc, než jste chtěli, můžete vršek seříznout nožem. Povrch cupcaku pak můžete zamaskovat krémem a nikdo nic nepozná.
15 cupcaků
100 minut + zdobení
středně těžké
Ingredience
na cupcakes:
- 2 vejce (od šťastných slepic)
- 150 g třtinového cukru
- 160 ml rostlinného oleje
- 5 mrkví
- velké jablko
- ¼ citrónu
- 150 g hladké mouky
- čajová lžička sody
- špetka soli
- 2 lžičky skořice
- 60 g mletých vlašských ořechů
- 3 lžíce vanilkového extraktu nebo vanilkový lusk
krém na cupcakes:
- 350 g ricotty
- 2 lžíce limoncella
- 2 lžíce moučkového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
Jaký je postup?
- V míse nejprve šlehejte vejce, dokud nenabudou na objemu. Potom k nim přidejte cukr a znovu šlehejte. Nakonec postupně zapracujte i olej.
- Mrkve oloupejte a nastrouhejte najemno. Jablko oloupejte a na struhadle nakrouhejte nahrubo. Okyselte ho čtvrtinou citrónu. Nastrouhané jablko přidejte spolu s mrkvemi ke žloutkové směsi.
- Ve velké míse smíchejte mouku, pečicí sodu, sůl, skořici a mleté vlašské ořechy. Promíchejte a postupně zapracujte k těstu. Poté přidejte vanilkový extrakt, nebo vydlabaný lusk. Už nemixujte, pouze lehce míchejte.
- Mrkvové cupcakes naplňte ze ¾. Pečte při 190 stupních asi 30 - 35 minut. Těsto musí zůstat uvnitř vláčné.
- Nakonec si udělejte krém na cupcakes. V míse rozmíchejte ricottu se dvěma lžícemi limoncella a cukrem. V jiné míse si ušlehejte šlehačku a přidejte ji k ricottě. Znovu prošlehejte.
- Nakonec pomocí zdobícího sáčku ozdobte mrkvové cupcakes. Na vrch cupcaků můžete přidat plátky mrkve stočených do ruliček nebo celá jádra vlašských ořechů.
Tipy & triky
Před zdobením cucpaků nebudete muset čekat, až krém ztuhne. Jeho konzistence je dostatečně tuhá.