Pečená máslová dýně na bylinkách

Pečená máslová dýně na bylinkách



Tento recept je skvělý v tom, kolik má variací. Základem je pečená máslová dýně, ale kromě ní můžete upéct jakoukoli kořenovou zeleninu, kterou doma zrovna najdete. Skvělé budou brambory, petržel, kedluben, ředkvičky, černý kořen, pastinák nebo tuřín. A mým letošním objevem jsou jednoznačně pečené ředkvičky. Pokud jste je ještě nezkoušeli, určitě to udělejte, výsledná chuť vás mile překvapí. 


4 porce

30 minut + pečení

středně těžké

Ingredience

pečená zelenina:

  • máslová dýně
  • velká sladká brambora
  • 3 žluté řepy
  • 2 mrkve
  • ½ celeru
  • ½ pórku
  • 2 paličky česneku
  • balzamikový ocet
  • hrst saturejky

bylinkové máslo:

  • 70 g másla
  • hrst tymiánu
  • 12 lístků bazalky

tvarohový dip:

  • 250g tvarohu
  • cottage sýr
  • 5 lžic zakysané smetany
  • hrst pažitky

Jaký je postup?

  1. Nejprve si připravíme zeleninu. Máslovou dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kousky. Potom oloupejte a nakrájejte i sladkou bramboru, řepu, mrkve a celer. Pórek nakrájejte na široká kolečka. Česnek nechte ve slupce a překrojte ho napůl.
  2. Potom si udělejte bylinkové máslo. V hmoždíři roztlučte tymián a bazalku, a ty potom promíchejte se změklým máslem.
  3. Zeleninu rozprostřete na plech a potřete bylinkovým máslem. Osolte, opepřete, pokapejte balzamikovým octem a přidejte snítky saturejky.
  4. Pečte na 200 stupňů 30 minut, potom ztlumte troubu na 180 stupňů a dopečte dalších 15 minut, dokud nebude pečená máslová dýně i ostatní zelenina měkká.
  5. Nakonec si připravte tvarohový dip. V míse smíchejte tvaroh, sýr cottage a zakysanou smetanu. Osolte, opepřete a přidejte najemno nasekanou pažitku.

Tipy & triky

Řepu nakrájejte na tenké plátky, jen tak bude rychle hotová.

Pečením ztratí česnek svou říznost, nebojte se ho proto dát na plech hodně.