Cheesecake se slaným karamelem

Cheesecake se slaným karamelem



Tenhle cheesecake jsem pekla včera, recept vám tedy píšu ještě za čerstva. Mamča měla totiž včera narozeniny, a tak jsme jí dělali takové menší větší překvapení. A k němu jsem udělala makový dort, a aby nebylo těch cukrů málo (a taky proto, že jsem někdy při vaření k nezastavení), pustila jsem se rovnou i do cheesecaku. Byla to moje prvotina, ale povedla se na jedničku. Jako správný žurnalista to mám z víc zdrojů, haha. Takže když se povedl takhle na poprvé mně, povede se určitě i vám. Na cheesecaku totiž není nic těžkého.


Jak na cheesecake?

Tenhleten cheesecake je spojením tvarohovo-oříškové-slaně karamelové chuti, a z dvanácti kousků u nás doma za míň než 24 hodin nezbyl už ani jeden. Jeho základem je sušenkovo-oříškové těsto, chcete-li podklad. Na ni navazuje tvarohová-vajíčková hmota, která se peče, a vše je zakončeno slaným karamelem, který už se nepeče. Při výrobě cheesecaku si pamatujte tři poučky: 

1. Krém nešlehejte příliš dlouho, udělaly by se v běm bublinky, které by při pečení zbytečně popraskaly. 

2. Troubu vypněte ve chvíli, kdy budou okraje cheesecaku ještě pevné, ale vnitřek se bude vrtět jako rosol. Bude to vypadat, že cheesecake ještě není hotový, ale nebojte, v chladu stuhne.

3. Vršek cheesecaku by nikdy neměl zhnědnout.

Další návod si už přečtěte v samotném receptu, ať se vám cheesecake povede.

A PS: Na fotce se cheesecake se slaným karamelem roztíká, to kvůli fotce. Vám ale nebude, pokud ho v lednici necháte dostatečně ztuhnout. Konec hlášení.


12 kousků

2 hodiny + chladnutí

středně těžké

Ingredience

korpus:

  • 200 g máslových sušenek       (já použila Opavia zlaté club)
  • 50 g vlašských ořechů
  • lžička skořice
  • 100 ml rozpuštěného másla

tvarohový krém:

  • 500 g tučného tvarohu (vaničkového)
  • 150 g mascarpone
  • 100 ml vyšlehané tučné smetany (já použila 33%)
  • 3 vejce
  • 3 vrchovaté lžíce medu
  • 80 g třtinového moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu *
  • špetka soli                  (himalájské nebo mořské)

slaný karamel:

  • 150 g třtinového cukru
  • 40 g másla
  • 100 ml tučné smetany             (já jsem použila 33%)
  • himalájská sůl

na ozdobu

  • 12 vlašských oříšků


Cheesecake se slaným karamelem ozdobte ořechy, nechte pořádně vychladit (ideálně do druhého dne) a nakrájejte na 12 kousků.

Jaký je postup?

  1. V nožovém mixéru rozmixujte sušenky i ořechy. Nemusí to být úplně dohladka, klidně si tam nechte kousky. Směs přesypejte do misky, přidejte skořici, rozpuštěné máslo a důkladně promíchejte.
  2. Dno dortové formy si vyložte pečicím papírem a její okraje důkladně vymažte máslem (aby pak šel cheesecake vyklopit). Na dno formy nasypejte sypkou sušenkovou směs a rovnoměrně ji do formy vtlačte (já to dělám pasírovačem na brambory, a pak rukou). Základ dejte na 30 minut ztuhnout do lednice.

  3. V jiné míse si udělejte tvarohový základ. Oba tučné tvarohy, mascarpone, med, cukr, vanilkový extrakt a špetku soli si promíchejte metličkou a přidejte vyšlehanou smetanu. Opět promíchejte a přidejte tři vejce. Nakonec krátce prošlehejte elektrickým šlehačem. Nešlehejte krém moc dlouho, bylo by v něm moc bublinek, a při pečení by cheesecake mohl popraskat.

  4. Tvarohový základ rovnoměrně nalijte do formy, kterou jste si vytáhli z lednice. Dortovou formou několikrát praštěte o stůl do té doby, než všechny vzduchové bublinky v těstu popraskají, uvidíte to. Pečte na 160 stupňů 45 - 50 minut. Ale pozor, cheesecake nesmí na povrchu zhnědnout. Po upečení nechte cheesecake v troubě při otevřených dvířkách asi hodinku. Pak ho dejte chladit do lednice.

  5. Až bude cheesecake zchladlý, připravte si slaný karamel. V hrnci si nechte rozpustit cukr, který míchejte a hlídejte, aby se nespálil. Jakmile bude cukr rozpuštěný, vmíchejte do něho máslo. Nakonec přidejte smetanu, ale pozor, ať vám horké páry nespálí ruce. Slaný karamel možná na chvíli ztuhne, mějte s ním ale trpělivost, zase se rozpustí. Jakmile bude slaný karamel tekutý, osolte ho podle chuti a přelijte přes sítko do misky. Nechte asi 10 - 15 minut vychladit.

  6. Teplý (nikoliv horký) a stále tekutý karamel nalijte na zchladlý koláč a nechte vychladit v lednici. Pokud spěcháte, můžete cheesecake se slaným karamelem dát na chvíli do mrazáku, v zimě ven. Krájejte ostrým nožem, který si před každým řezem namočte do horké vody. Dobrou chuť.


Tipy a triky*


Jak na domácí vanilkový extrakt?

Celé lusky vanilky si vložte do uzavíratelné lahvičky a zalijte vodkou. Nechte v chladnu a temnu (třeba v komoře) louhovat aspoň 4 týdny a jednou za čas nádobkou protřepejte. Pak používejte při pečení, vaření nebo třeba na provonění bytu.