Pad Thai: thajské národní jídlo

Pad Thai: thajské národní jídlo



Konečně jsem se dostala k tomu, abych pro vás připravila recept na thajské národní jídlo. Pad Thai jsme s Kájem jedli v Thajsku pořád. Dali jsme si ho hned první večer po příletu do Bangkoku, vychutnávali ho u pláže v Krabi a tuším, že jsme si ho dali i náš poslední den v Thajsku. Čím víc Pad Thaiů jsme ochutnali, tím víc rozdílů jsme si všímali. Někdo tam dával krevety, někdo místo klíčků obyčejný salát nebo jarní cibulku. Některé varianty nám chutnali víc, některé míň. Já jsem se ale rozhodla předat vám recept, který nás naučili v kuchařské škole v Chiang Mai. Recept jsem si vyladila tak akorát na míru mým chutím, tak doufám, že bude chutnat i vám. 

Suroviny se dají v pohodě sehnat na Olomoucké v Brně, v Praze potom v Sapě, ale myslím, že něco málo seženete i v Globusu nebo v jiných velkých obchoďácích. Tak dobrou chuť!


1 porce

20 minut 

snadné

Ingredience

1. várka ingrediencí:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 stroužky nakrájeného česneku
  • 50 g kuřete (pokrájeného na malé kousky)
  • 50 g tofu (pokrájeného na malé kousky)

2. várka ingrediencí:

  • vajíčko
  • 2 lžíce tamarindové omáčky* 
  • malá lžička třtinového cukru
  • lžíce rybí omáčky (fish sauce)
  • lžíce a půl ústřicové omáčky (oyster sauce)

3. várka ingrediencí:

  • 30 g rýžových nudlí (předvařených a přepůlených)
  • 3 lžíce vody

4. várka ingrediencí:

  • 2 čínské pažitky (rozkrojené na čtyři díly)
  • 30 g klíčků
  • 20 g mrkve (nakrájené škrabkou na tenké plátky)

na dochucení:

  • drcené arašídy
  • limetková šťáva
  • chilli omáčka nebo chilli papričky

* TAMARINDOVÁ OMÁČKA:

Smíchejte 1,5 lžíce tamarindové omáčky se lžičkou palmového cukru.  

Jaký je postup?

  1. Nejprve si připravte všechny ingredience. Česnek si pokrájejte na co nejmenší kousky, kuře a tofu si pokrájejte na malé kousky (tak akorát na sousto).
  2. Pak si připravte tamarindovou omáčku podle návodu a předvařte si rýžové nudle. Neměly by být ještě úplně měkké, protože se budou ještě chvíli dodělávat na pánvi (takže si je uvařte zhruba al dente nebo míň).
  3. Čínskou pažitku si rozkrojte na čtyři díly, mrkev oloupejte a škrabkou z ní nadělejte malé tenké proužky. Nakonec si nadrťte arašídy. 
  4. Celý proces vaření je teď už hrozně rychlý, je proto dobré mít všechny ingredience po ruce. Na smažení používejte wok, ve kterém si hodně rozpalte olej. Pak do pánve vhoďte kuře a tofu a dvě minutky restujte. Pak přidejte i česnek a restujte další minutku. Dávejte ale pozor na česnek, aby nezčernal.
  5. Ztlumte maličko pánev a do pánve rozklepněte celé vejce a přidejte všechny omáčky z "druhé várky" - tamarindovou omáčku, rybí omáčku, ústřicovou omáčku a nezapomeňte na třtinový cukr. Promíchejte a půl minutky smažte.
  6. Pak do pánve dejte předvařené nudle a zalijte je třemi lžícemi vody. Podle potřeby zvyšte plamen a míchejte, aby se voda vypařila a nudle změkly. 
  7. Nakonec ztlumte plamen a do woku vhoďte zeleninu - čínskou pažitku, mrkev a klíčky. Už jen krátce orestujte, aby zelenina lehounce povadla, ale zůstala křupavá. 
  8. Pad Thai ihned podávejte - s drcenými arašídy, limetkou a chilli papričkami. Chilli papričky si můžete přidat i přímo do receptu na Pad Thai, to ale záleží na chuti každého. Ne každý totiž ostrá jídla musí .)