Cannelloni se špenátem

Cannelloni se špenátem



Cannelloni se špenátem jednoznačně patří mezi má oblíbená bezmasá jídla. Kombinaci rajčat, špenátu, ricotty a parmezánu jsem zkrátka nenávratně propadla. Při vytváření tohoto receptu jsem se částečně inspirovala u mého oblíbence Jamieho Olivera. Při výrobě receptu nešetřete jak s násplní, tak se sýrovou krustičkou. Není totiž nic horšího než suché cannelloni. Jo a těstoviny si můžete zkusii udělat i vlastní, a nebo je prostě koupit v obchodě jako já. Tak ať vám chutná .)

6 porcí

45 minut + pečení

středně těžké

Ingredience

na náplň:

  • cibule
  • rostlinný olej
  • lžíce másla
  • hrst saturejky
  • půl lžičky mletého muškátového květu
  • velká hrst čerstvého špenátu (asi 40 velkých listů)
  • 320 g ricotty
  • 200g cannelloni (15-16 trubiček)

rajčatová omáčka:

  • 10 zralých rajčat
  • 6 stroužků česneku
  • malá hrst sušené bazalky

na dokončení:

  • 2x mozzarella
  • hrst strouhaného parmezánu
  • lžíce olivového oleje

Jaký je postup?

  1. Nejprve si připravíme náplň. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na oleji. Jakmile zezlátne přidejte lžíci másla, velkou hrst saturejky a mletý muškátový květ. Po chvilce přidejte najemno nakrájený špenát, osolte ho, opepřete a nechte krátce spařit.
  2. Vypněte sporák a ke špenátu přidejte ricottu. Nechte rozpustit a potom směs zamíchejte, aby v ní nebyly velké hrudky ricotty. Nakonec naplňte cannelloni.
  3. Teď si připravte rajčatovou omáčku. V robotu promixujte deset pokrájených rajčat a šest stroužků česneku. Přidejte polévkovou lžíci sušené bazalky a osolte.
  4. Na dno pekáčku nalijte polovinu rajčatové šťávy. Potom na ni vyskládejte cannelloni a zalijte zbylými rajčaty. Navrch rozdrobte mozzarellu, nastrouhejte parmazán, posypejte sušenou bazalkou a pokapejte olivovým olejem.
  5. Pekáček přikryjte alobalem a pečte 35 minut na 180 stupňů až budou těstoviny hotové. Pokud chcete mít navrchu křupavou krustičku, alobal po půl hodině pečení odkryjte a cannelloni se špenátem dopečte ještě sedm minut.

Tipy & triky

Jak rychle naplnit cannelloni? Buď malou lžičkou, nebo zdobícím sáčkem s větším otvorem.  

Místo špenátu můžete použít i čerstvý mangold. Chuť náplně bude výraznější.