Vajíčková pomazánka bez majonézy

Vajíčková pomazánka bez majonézy



Já vím, vajíčková pomazánka je banální recept a možná si říkáte, proč s tak jednoduchým recept zahlcuji blog. Ale věc se má tak. Chci, aby byl můj blog plný receptů, které mám ráda a často je dělám. No a, smějte se nebo ne, vajíčkovka mezi ně prostě patří. Miluju domácí pomazánky a dělám je tak jednou do týdne. Pravidelně střídám pomazánku vajíčkovou, tuňákovou, avokádovou, sýrovou nebo občas česnekovou. 

Fitness verze: Vajíčková pomazánka bez majonézy

Pomazánky podle mě mohou být úplně super zdravou svačinou, snídaní nebo večeří. Proto moc nechápu, proč se do nich tolik cpe majonéza. Vždyť to jde i zdravěji. Já používám jako základ pomazánek buď polotučný tvaroh nebo právě lučinu či žurvé. Majonézu moc nemusím. Spočítala jsem, že tahle vajíčková pomazánka bez majonézy obsahuje 976 kcal / 4084 kJ, což na jednu porci vychází zhruba na 244 kcal. 

4 porce / 244 kcal

10 minut

snadné

Ingredience

na pomazánku:

  • 4 větší vejce (nebo 5 menších) 
  • 200 g lučiny (kostka v papíru)
  • 2 lžičky medové hořčice
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • čerstvá pažitka
  • sůl, pepř

Jaký je postup?

  1. Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte a oloupejte. 
  2. Z uvařených vajec vyjměte žloutky, dejte je do misky a společně s hořčicí rozmačkejte vidličkou. K základu přidejte lučinu a pořádně promíchejte. 
  3. Přidejte nasekanou pažitku, citrónovou šťávu a nasekané bílky (já je protlačím lisem na brambory). Podle chuti osolte a opepřete. A je hotovo za míň než 10 minut