Salát z polníčku a pečených batátů

Salát z polníčku a pečených batátů



Pokud máte rádi zeleninové saláty, ale už vás omrzel šopák nebo variace z ledového salátu, vyzkoušejte tenhle salát z polníčku a pečených batátů. Jsou v něm batáty, které vás skvěle zasytí, stejně jako avokádo. Jako zálivku jsem použila čistý bílý jogurt řeckého typu, který se k téhle kombinace zeleniny skvěle hodí. Na tomhle salátu mě nejvíc baví jeho rozmanitost a to, že se všechny chutě tak krásně doplňují. Snad vám bude chutnat taky ))

3 porce

60 minut

snadné

Ingredience

  • 5 středních batátů
  • olivový olej
  • mletá sladká paprika
  • tymián
  • sušený drcený česnek
  • 150 g polníčku
  • 150 g sójových klíčků 
  • 3 zralá rajčata
  • 2 měkká avokáda
  • 3 vejce (od šťastných slepiček)
  • citrónová šťáva

+ 300 g jogurtu řeckého typu



Jaký je postup?

  1. Batáty nakrájejte na střední kousky, obalte je v olivovém oleji a ze všech stran posypejte mletou červenou paprikou, tymiánem a sušeným drceným česnekem. Brambory taky osolte, opepřete a dejte je péct do vyhřáté trouby na 230 stupňů zhruba 50 minut. 
  2. Mezitím si nakrájte na plátky rajčata. Avokáda si vydlabejte a taky je nakrájete na kousky. Potom si ve vodě s octem uvařte ztracená vejce tak, aby žloutky ještě zůstaly tekuté.
  3. Na talíře naskládejte polníček a sójové klíčky. Pak přidejte plátky rajčat, avokáda a pečené batáty. Doprostřed každého salátu dejte uvařené vejce a rozkrojte je, aby žloutek vytekl.
  4. Každý salát pokapejte citrónovou šťávou a zakápněte olivovým olejem. Nakonec podle chuti každý salát z polníčku a pečených batátů zalijte bílým řeckým jogurtem.















Tipy & triky

Místo sušeného drceného česneku, můžete použít i jednotlivé stroužky, které si nakrájejte na tenké plátky.