Jarní špenátový koláč

Jarní špenátový koláč



Jaro je pro mě jednoznačně nejkrásnější období v roce. Miluju, jak se všechno po dlouhé a šedivé zimě začne zelenat, jak je všude vidět nový život a energie. Taky to, jak raší sněženky, všude si můžete koupit tulipány a v lese (pokud máte štěstí) nasbírat medvědí česnek. Jaro mám jednoznačně spojené se zelenou barvou... pažitka na čerstvě upečeném krajíci chleba, řeřicha vypěstovaná na kousku vaty na parapetu, ranní smoothie ze špenátu nebo nedělní polévka z mladých kopřiv. Těch chutí a barev je na jaře pro mě zkrátka nespočítatelně. 

K začínajícímu jaru a Velikonocím se skvěle hodí taky tento recept na jarní špenátový koláč. Můžete do něj přidat oblíbené bylinky, různá semínka nebo ho ozdobit jedlými květy a otevřít tak dveře své tvořivosti, když už je kalendářně skoro to jaro. Tak si ho užívejte plnými doušky .)

12 porcí

80 minut + pečení

středně těžké

Ingredience

na křehké těsto:

  • 125 g hladké mouky (typu 00)
  • špetka soli
  • 100 g studeného másla     (přímo z lednice)
  • 50-75 ml studené vody      (podle potřeby)

na náplň:

  • 500 g čerstvého špenátu
  • 300 g ricotty
  • 2 lžíce strouhanky
  • 4 lžíce oblíbeného sýra (nastrouhaného)
  • 4 vejce (od šťastných slepiček) 
  • majoránka
  • muškátový oříšek

+ 1 vejce na potření těsta a jedlé květy na ozdobení koláče



Jaký je postup?

  1. Do větší mísy si odměřte mouku, přidejte špetku soli a pokrájené studené máslo. Vidličkou nebo jiným nástrojem (ne prsty) přísady v míse hněťte tak dlouho, dokud se těsto nezačne spojovat v malé kuličky.
  2. Poté do mísy přilijte i studenou vodu (podle potřeby) a vařečkou nebo stěrkou těsto dokončete. Nakonec můžete těsto ještě lehce prohníst rukama, ale jen tak dlouho, abyste ho nepřepracovali. Těsto dejte na hodinu odpočinout do lednice a mezitím si připravte náplň.
  3. Špenát si nakrájejte, spařte horkou vodou a přebytečnou vodu rukama vyždímejte. Vložte ho do mísy a přidejte ricottu, strouhanku, nastrouhaný sýr a jedno vejce. Osolte, opepřete, přidejte majoránku a muškátový oříšek podle chuti. Důkladně promíchejte.
  4. Křehké těsto vytáhněte z lednice a rozválejte. Formu na pečení si vyložte pečicím papírem a vyplňte rozváleným těstem až po okraje. Část těsta si nechte na poklop.
  5. Do formy přendejte špenátovou náplň, zarovnejte a v náplni udělejte tři důlky, do kterých rozklepněte tři vejce. Ze zbytku těsta si udělejte poklop a tím špenátový koláč přikryjte. Jarní špenátový koláč potřete vejcem a pečte 45 minut na 200 stupňů. 

Tipy & triky

Jarní špenátový koláč si můžete připravit taky z mladých kopřiv. Postup je stejný.

Pokud máte rádi recepty s ricottou, vyzkoušejte taky Cannelloni se špenátem nebo Mrkvové cupcakes s krémem z ricotty.