Pikantní tortilly plněné fazolemi a rukolou

Pikantní tortilly plněné fazolemi a rukolou



Co se týče historie návštěvnosti mých receptů, tak vás zatím nejvíc zaujal recept na Indický dhál z červené čočky a Cizrna na kari. Oba dva recepty jsou ohromně jednoduché, ale o to více dobré. Proto jsem se rozhodla vytvořit pro vás další luštěninový veganský recept, třetí do sbírky. Tak doufám, že se vám zalíbí stejně jako ty první dva zmíněné. Jedná se opět o veganský recept, a tak obsahuje hned dva druhy luštěnin, vegani by totiž měli jíst hodně luštěnin, opravte mě, pokud tomu tak není.

Na tomto receptu mě baví, kolik má možností obměn. Základem jsou pikantní fazole z jedné pánve. Já jsem je spolu se směsí polníčku a rukoly zabalila do celozrnné tortilly, ale stejně tak můžete fazole podávat s jasmínovou rýží nebo pita chlebem, já ho miluju. No a pokud budete chtít odlehčenou verzi, tak doporučuju pikantní fazole podávat s lehkým salátem, třeba ze zmíněného polníčku, rukoly a koriandru.

Ještě vám chci říct, že tento blog víceměně odráží to, co jím. Ale někdy mi připadá, že jím pořád to samé dokola. Spoustu zeleniny, ovoce, pečivo, luštěniny, těstoviny, rýži... a mohla bych pokračovat do nekonečna. Taky mám pocit, že kupuji pořád to samé, taky to tak máte? Proto jsem se rozhodla pro takovou malou osobní výzvu, a to kupovat co nejčastěji něco nového, zkoušet nová jídla a taky hlavně nové tapas, protože tady v Granadě jich existuje asi milion druhů. A tak jsem dnešní den začínala granátovým jablkem, které moc často nejím, s řeckým jogurtem a skořicí. Ale o tom zase jindy a teď už čistě prakticky.

Vsaďte na kvalitní zeleninu

Stejně jako v ostatních jednoduchých receptech i tady platí, že aby byla výsledná chuť dokonalá, musíte použít dobrou zeleninu. To znamená voňavé papriky a šťavnatá rajčata. Já použila menší mírně štiplavé papriky a jedno masité červené a jedno zelené rajče. Proto je tento recept ideální teď v létě, kdy všechna zelenina dozrává a bude dozrávat. Tohle jídlo je lehce pálivé díky chilli papričkám. Použila jsem sušené, ale stejně tak dobré budou i uzené nebo čerstvé. Pálivost už nechám na vás, jen si dejte pozor, aby vám nepřerazila ostatní chutě. Další důležitá věc je, že tento recept se nemusí vařit dlouho. Jelikož obsahuje už uvařené fazole, tak počítejte opravdu s krátkou dobou smažení a dušení. Jde mi o to, abyste ve výsledku z jídla neměli jednu hmotu, mně se to totiž trošku povedlo.

Jak servírovat?

Tortilly plněné fazolemi doporučuji podávat se sladkou chilli omáčkou, salátem ze zbylé rukoly, polníčku a koriandru a nakonec zlehka zakápnout citrónovou šťávou. Já jsem recept na plněné tortilly otestovala tuhle sobotu, kdy jsem ho předložila mezinárodní společnosti, rozumějte třema kamarádkám, a sklidil úspěch, protože se zdlábla celá krabice tortill. Největší úspěch ale slavila kupovaná chilli omáčka, tak pokud ji ještě neznáte, určitě si ji kupte a vyzkoušejte. Pokud jste dočetli až sem, tak vám moc děkuju a budu ráda, když mi napíšete, jestli vám recept chutnal, případně jaké jiné luštěninové jídlo máte rádi. Budu se těšit na vaše postřehy .)


4 porce

40 minut

snadné

Ingredience

  • větší cibule
  • olivový olej
  • 3 malé chilli papričky
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 3 lžičky mletého římského kmínu
  • 3 zelené papriky             (střední velikosti)
  • 2 velká masitá račata 
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g uvařených a scezených červených fazolí
  • 200 g uvařených a scezených bílých fazolí
  • 200 ml kokosového mléka
  • lžička třtinového cukru
  • čtvereček hořké čokolády (vysokoprocentní)
  • svazek čerstvého koriandru
  • směs polníčku a rukoly
  • celozrnné tortilly 

+ citrónová šťáva, sladká chilli omáčka a zbytek koriandru na dochucení

Jaký je postup?

  1. Cibuli si nakrájejte na tenké měsíčky a dejte smažit na rozehřátý olivový olej. Jakmile cibule zezlátne, přidejte podrcené chilli papričky, mletou papriku a římský kmín. Koření chvíli zasmažte, aby se rozvonělo (ale přitom nespálilo).
  2. Do pánve přidejte papriky nakrájené na proužky a chvíli smažte. Pak přidejte rajčata pokrájená na měsíčky, sůl, pepř a podrcený česnek. Chvíli zasmažte.
  3. Do pánve přidejte uvařené a scezené červené i bílé fazole. Zalijte kokosovým mlékem a nechte dusit zhruba 5-10 minut. Míchejte jen opatrně, abyste nepoškodili fazolky.
  4. Jakmile jsou papriky měkké, přidejte do pánve cukr a kousek čokolády a nechte rozpustit. Pikantní fazole stáhněte z ohně a zasypte čerstvým koriandrem.
  5. Připravte si celozrnné tortilly. Doprostřed každé tortilly vložte hrstku polníčku a rukoly a lžící fazolové směsi. Tortillu přehněte z každé strany (podobně jako zavinovačku) a dejte zapéct pod kontaktní gril na pár minut, než tortilly plněné fazolemi zezlátnou.
  6. Podávejte se zbytkem polníčku a rukoly a tortilly plněné fazolemi si dochuťte například sladkou chilli omáčkou, čerstvou citrónovou šťávou nebo zbylými snítky koriandru.

Tipy a triky

Tortilly plněné směsí zeleniny (nebo čehokoliv, co máte rádi) se nazývají quesadillas. Pokud vás zaujal tento recept, můžete vyzkoušet taky recept na quesadillas plněné avokádem a ovčím sýrem, což je vegetariánský recept. 

Tortilly plněné fazolemi můžete zapéct taky s čerstvým špenátem, výsledek bude stejně dobý.