Ostrá lilková polévka

Ostrá lilková polévka



Hned na úvod musím říct, že by mě popravdě nikdy nenapadlo dělat polévku z lilku. Jak už to tak ale bývá, studentské časy jsou krušné a mnohdy s prázdným kontem i ledničkou. A myslím že právě tak tomu bylo i loni, když jsem v našem brněnském bytečku otevřela lednici a našla tam jen lilek (tuším, že byl můj). Tehdy jsem z nedostatku vykouzlila variaci na lilkovou polévku s červenou čočkou, a ta kombinace mě ve výsledku tak zaujala, že jsem si recept zapsala. No a dnes jsem se k němu vrátila a lilkovou polévku vám přináším s drobnými úpravami. 

Oproti mému starému receptu jsem tam přidala sladkou bramboru a zázvor. A právě zázvor spolu s chilli řadí tuhle polévku do sekce zahřívacích polévek. Víte co myslím, ne... takový ten typ polévky, ke které se vrtnete, když potřebujete prohřát tělo po celém dni venku, nakopnout se, když máte špatnou náladu nebo se zkrátka celkově zregenerovat. Takže jedno vám můžu říct, tahle lilková polévka to umí, fakt! Navíc je ve veganské verzi a opět, jak už to u spousty mých receptů bývá, je jednoduchá na přípravu. Tak snad vám bude chutnat a až budete mít někdy dlouhý den a budete si chtít jen dát nohy nahoru, zkuste si předtím udělat tuhle polévku. Třeba vás na ty nohy postaví.


3 porce

45 minut

snadné

Ingredience

  • střední cibule
  • olivový olej
  • sladká brambora (batáta)
  • lilek
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky pálivé papriky nebo chilli
  • kousek zázvoru (velikost asi na 2 palce)
  • ½ lžičky sladké mleté papriky
  • 5 lžic červené čočky
  • 200 ml kokosového mléka

+ slunečnicová semínka a čerstvý koriandr na ozdobu

+ celozrnný toast na přikusování


Jaký je postup?

  1. Nakrájejte si cibuli a smažte ji na rozpáleném olivovém oleji. Jakmile zezlátne, přidejte k ní sladkou bramboru nakrájenou na menší kousky. Opět krátce smažte a nakonec do hrnce přidejte nakrájený lilek.
  2. K zelenině přidejte kurkumu, sladkou i pálivou papriku (případně chilli), osolte a opepřete. Nezapomeňte taky na zázvor, který si nakrájejte na malé kousky.
  3. Jakmile je zelenina zasmažená, přidejte do hrnce červenou čočku a zalijte 1-2 hrnky vody, tak aby byla zelenina ponořená a mohla se vařit.
  4. Hrnec zaklopte pokličkou a na mírném plameni nechte vařit   20-30 minut. Jakmile jsou brambory, červená čočka i lilek měkké, můžete plamen vypnout. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Poté přidejte rozmíchané kokosové mléko a ještě jednou promixujte. Lilková polévka je nejlepší s čerstvým koriandrem a opečeným celozrnným toastem.

Tipy & triky

Pokud máte rádi veganské recepty z červené čočky, pak zkuste taky Indický dhál z červené čočky

Ostrá lilková polévka je výborná s opraženými semínky. Vyzkoušejte slunečnicová, dýňová, konopná nebo třeba sezamová.