Nepečený mangovo-kokosový dort

Nepečený mangovo-kokosový dort



Recept na nějaký nepečený dort jsem chtěla už dlouho vyzkoušet. U raw dortů mě ale trošku odrazuje, že aby dort stuhnul, musíte použít kokosový olej, a to hodně. A tak jsem narazila na kouzelný prášek agar agar. Tenhle dortík, jehož kombinaci jsem poskládala podle toho, co mám nejradši, jsem chtěla upéct už v březnu. Poprosila jsem proto moje milé, aby mi agar převezli do Granady. Tam jsem ale nakonec neměla čas (jojo, Erasmus), a tak se desetigramový agar nacestoval za celý život možná víc než já. Z Jižní Ameriky k nám, pak do Španělska a v kufru se mnou opět domů. Přece jsem ho tam nemohla nechat .)

Na co nesmíte zapomenout

Teď už k věci. Nejdůležitější je, že musíte začít už den předem. Je potřeba, abyste si namočili kešu ořechy a slunečnicová semínka. Budou tak lahodnější a budou se lépe zpracovávat. Namočit budete muset taky datle, ty ale potřebují jen hodinku, takže to stačí až v den "nepečení".

Výroba dortu je poměrně jednoduchá a rychlá. Musíte jen dodržet jednu věc, a to nechat vždy zatuhnout každou vrstvu, než na ní budete nanášet další. Jinak by se dort propojil a nevynikly by jeho krásné barvy. A to je celé.

Tipy pro vás

Mangovo-kokosový dort jsem nedělala moc sladký, je slazený jen minimem agáve sirupu. Pokud máte rádi sladké a například kokosové mléko vám nechutná ve své přírodní podobě, oslaďte ho taky agáve sirupem, případně přidejte sirup do každé vrstvy podle chuti. 

Nakonec co se týče rozměrů dortové formy. Já použila malou formu, s průměrem 18,5 cm. Ze základní vrstvy mi tak zbyly ještě asi čtyři lžíce těsta. Ty jsem dala bokem a vyválela z nich kuličky, které potom obalila v kokosu. A vzniklo kromě dortu navíc ještě asi osm raw kuliček. Aspoň už vím, co udělám na Vánoce. Ať vám mangovo-kokosový dort chutná!


8 porcí

 60 minut (+ namočení ořechů přes noc)

středně těžké

Ingredience

na základní vrstvu:

  • 200 g datlí bez pecek
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 3 lžičky kokosového oleje
  • 3 lžíce agáve sirupu
  • 80 g strouhaného kokosu

+ kokosový olej na vymazání formy

na kokosovou vrstvu:

  • 400 ml kokosového mléka
  • 3 lžičky agar agaru (5 g)

na kešu vrstvu:

  • 150 g nesolených kešu ořechů
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 3 lžičky kokosového oleje
  • 2 lžíce agáve
  • semínka z 1 vanilkového lusku

na mangovou vrstvu:

  • 1 větší mango
  • 3 lžičky agar agaru (5 g)
  • 100 ml vody

+ květy na ozdobu

(růže, levandule, měsíček lékařský, tymián, rozmarýn...)

Jaký je postup?

  1. Přes noc si do vody namočte kešu ořechy a slunečnicová semínka. Další den z nich slijte vodu a osušte je v čisté utěrce. Hodinu předtím než začnete připravovat nepečený dort si namočte i datle a po hodině z nich taky slijte vodu.
  2. Na základní vrstvu dohladka rozmixujte datle, slunečnicová semínka, rozpuštěný kokosový olej a agáve sirup. Jakmile bude těsto hladké, přendejte ho do misky, kde ho smíchejte se strouhaným kokosem (aby v těstu zůstala struktura kokosu).
  3. Dortovou formu si vyložte pečicím papírem a přendejte do ní těsto. Uhlaďte ho a okraje dortové formy vymažte kokosovým olejem.
  4. Kokosové mléko si rozmíchejte spolu s práškem agar agar a v hrnci prohřívejte tak dlouho, dokud nezačne vřít. Pak ho stáhněte z plotny a po lžících nalévejte na základní vrstvu. Dejte chladit do lednice.
  5. Mezitím si připravte kešu vrstvu. V mixéru rozmixujte kešu ořechy, citrónovou šťávu, kokosový olej, agáve sirup a vydlabaná semínka z jednoho lusku. Jakmile bude kokosová vrstva vychladlá, přendejte na ní kešu vrstvu a uhlaďte.
  6. Nakonec si udělejte mangovou vrstvu. Dužninu z manga rozmixujte spolu se studenou vodou. Poté přendejte do hrnce a přidejte agar prášek. Jakmile směs začne vařit, mangovou směs opatrně přelijte na stuhnutou kešu vrstvu. 
  7. Mangovo-kokosový dort vychlaďte v lednici, a pak ozdobte sezónními květy.

Tipy & triky

Základní vrstva na nepečený dort je podobná těstu na Raw tyčinky ze 3 ingrediencí, vyzkoušejte je.

Agar agar je rostlinná želatina ve formě bílého prášku, která se vyrábí z červené řasy. Jako želatina je poměrně účinná, a tak stačí malá dávka. Koupíte ho ve zdravé výživě.

A ještě jeden tip: agar výborně funguje s tekutinami, hůře už pak jen s rozmixovaným ovocem. Při výrobě želatiny se ovoce proto nebojte zředit vodou.