Dýňové kari s mangem

Dýňové kari s mangem



Sice jsem nikdy v Indii nebyla (tříměsíční žurna praxe mi před rokem zabránila přijmout pozvání od kluků na cestu do Ladakhu), ale to nic nemění na tom, že mám indická jídla moc ráda. Akorát do nich většinou necpu moc nebo vůbec chilli, tak pak trošku ztrácejí punc klasické indie, ze které vám uletí pusa. Ale vy si tam chilli klidně přidat můžete .)

Mojí zatím nejoblíbenější indickou restaurací v Brně je jednoznačně Annapurna. Prostředí je sice trošku ošoupané, klika na záchodě většinou upadlá a ubrusy téměř s jistotou špinavé, ale jídlo je famózní! A navíc jsme se shodli, že to restauraci přidává autentičnost Indie. Předpokládám totiž, že hygienu ani potravinářskou inspekci tam nemají tak přísnou jako u nás. Pro Annapurnu hraje ještě jeden fakt, a to že bych tam trefila klidně se zavázanýma očima. Přímo z kuchyně totiž na ulici vedou větráky, a tak posiluju vůli a peněženku pokaždé, když jdu po Josefské. A proč že jsem vlastně o restauraci začala povídat? Minulý týden jsem tam totiž ochutnala senzační "Brambory s dýní na kari s omáčkou chuti mango", takhle se to fakt jmenovalo .) A tak jsem se rozhodla zkusit jídlo doma uvařit podle svých chutí.

Myslím, že v originálním receptu je smetana, ale já použila kokosové mléko, protože je dobré všude a většinou zachrání každé jídlo. Jako přílohu doporučuji pita chleba, klasickou jasmínovou rýži nebo oboje. Dejte vědět, jak vám dýňové kari chutnalo a taky jestli se s tou indickou hygienou mýlím .)


4-6 porcí

60 minut

snadné

Ingredience

  • 1000 g dýně hokaido  (nakrájené na proužky)
  • 6 stroužků česneku
  • olivový olej
  • 6 brambor (550 - 600 g)
  • velká cibule
  • čerstvý zázvor na 2 palce
  • zralé větší mango
  • 400 ml kokosového mléka

koření:

  • lžička kari
  • lžička garam masaly
  • lžička mletého římského kmínu
  • lžička sladké mleté papriky
  • půl lžičky kurkumy

+

příloha: jasmínová rýže nebo pita chleba

Jaký je postup?

  1. Asi kilo očištěné a nakrájené dýně hokaido dáme na plech. Přidáme šest stroužků česneku, které neloupeme, ale jenom překrojíme na půl. Zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pečeme na 200 stupňů, dokud není dýně měkká.
  2. Mezitím si dáme vařit brambory ve slupce. Cibuli si nakrájíme na měsíčky (co nejmenší a nejtenčí) a dáme stranou. Oloupeme si mango a rozmixujeme ho na  kaši. Taky si nastrouháme zázvor.
  3. Do woku dáme rozehřát olivový olej a smažíme na něm dozlatova a měkka cibuli. Pak přidáme nastrouhaný zázvor, pečený česnek (který jsme si po upečení vyloupali ze slupky a nakrájeli) a veškeré koření. Chvíli zasmažíme, ale musíme dávat pozor, abychom koření nespálili. 
  4. Pak přidáme oloupané brambory, nakrájené na malé kousky. Obalíme je v koření a přidáme taky upečené kousky dýně. 
  5. Nakonec přidáme kokosové mléko, rozmixované mango, osolíme a krátce povaříme. Dýňové kari podáváme s pitou nebo jasmínovou rýží.

Tipy & triky

Pokud vám chutnal tenhle recept, vyzkoušejte třeba oblíbenou Cizrnu na kari, ostré Bombajské brambory nebo   Indický čočkový dhál