Cizrna s rajčaty a mladou mrkví

Cizrna s rajčaty a mladou mrkví



Tenhle recept vznikl úplnou náhodou, ostatně jako mnoho dalších u mě: z nedostatku. Asi před dvěma týdny byl Kája nemocný, a tak jsem mu nabídla, že mu přivezu oběd. Česnečku jsem koupila u zlatých Ocásků, ale co jako dvojku? Neměla jsem moc času, a ve spížce jsem našla jen své stálice: cizrnu, krájená rajčata a rostlinnou smetanu. V ledničce pak na mě vykoukla mladá mrkev a sušená rajčata, které jsem předchozí den koupila při návratu z božích Krkonoš. A tak bylo jasno, nějak to smíchám dohromady, ideálně co nejrychleji a šup s tím ke Kájovi. 

A ono se to fakt povedlo, a já vám povím proč. Tajemství je v několika krocích:

  • cibuli nakrájet na měsíčky a trošku ji připálit (taková ta fajn spálená, ale ne hořká chuť)
  • určitě přidat sušená naložená rajčata
  • nedávat dřevnatou mrkev, ale koupit si mladou a šťavnatou
  • přidat voňavé koření, ne sto let staré 
  • k vaření použít wok a cibuli, mrkev i cizrnu tam orestovat na vysokou teplotu
  • ingredience si připravit předem (nakrájet cibuli, rajčata, propláchnout cizrnu), ať už pak můžete jenom míchat

Cizrna s rajčaty je skvělá hlavně v tom, že ji i s přílohou budeme mít hotovou do 20 minut. Základem jsou ale právě věci ze spížky jako je třeba plechovková cizrna. Uznávám, že je trošku dražší, než kdyby si ji člověk vařil sám, ale když spěchám, tak tu dvacku-pětku ráda obětuju. 

Mimochodem pro vás taky připravuju článek o tom, co mám (skoro) vždycky ve spížce. Budou to takové tipy na ingredience, ze kterých se dá vždycky vykouzlit hodně nádhery. Tak pěkný pátek a užívejte sníh ^ ^ 

3 porce

20 minut

snadné

Ingredience

  • větší cibule
  • olej
  • větší plátek rostlinného másla
  • 3 mladé šťavnaté mrkve
  • 3 větší sušená nakládaná rajčata
  • plechovka uvařené cizrny
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • lžička drceného kmínu
  • plechovka krájených rajčat
  • 150 ml sójové smetany
  • sůl, pepř

+ jako příloha:

jasmínová rýže nebo kvasový chleba

Jaký je postup?

  1. Větší cibuli si nakrájíme na měsíčky a rozdělíme na jednotlivé kousky. Ve woku si rozehřejeme olivový olej a až je pánev hodně rozpálená, cibuli tam hodíme. Restujeme a hodně mícháme, dokud není cibuli načernalá, ale nikoliv spálená. Pak do woku vhodíme máslo a necháme ho rozpustit.
  2. We woku udržujeme vysokou teplotu a ihned přidáme na malá kolečka nakrájené mrkve. Mícháme a opět restujeme, dokud nejsou zlatavé. Pak přidáme nakrájená sušená rajčata. Po chvíli míchání přidáme i propláchlou cizrnu a zase mícháme, aby se cizrna dozlatova opekla.
  3. Jakmile cizrna začne pukat, do woku přidáme koření a jen krátce promícháme, aby paprika nezhořkla. V zápětí přidáme krájená rajčata, sójovou smetanu, osolíme, lehce opepříme a na střední plamen necháme probublávat 10-15 minut, aby se vyvařila přebytečná šťáva. A to je vše, a za dvacet minut je cizrna s rajčaty hotová .)