Bezlepkové lívance s lesními plody a tofu krémem

Bezlepkové lívance s lesními plody a tofu krémem



Na bezlepkové veganské lívance jsem se už dlouho chystala. A vhod mi k tomu přišla právě blogerská výzva pro Blogerky.cz, pro kterou byl tenhle recept vytvořený. Úkolem výzvy bylo vyzkoušet nějaký z produktů české firmy DIONE, která se zabývá prodejem mrazeného ovoce a zeleniny. Firma je mi sympatická, protože prodává ryze českou zeleninu a ovoce, která se zpracovává hned po sklizni, a navíc do nich nepřidávají žádné zbytečné látky. A tak jsem si řekla proč ne, a pro blogerskou výzvu si vybrala Lesní směs, která obsahovala mražené borůvky, ostružiny, maliny a červený a černý rybíz. Ovoce bylo pevné a voňavé, a pro lívance jak dělané, takže pokud nemáte v mrazáku zamrazené vlastní ovoce na zimu, určitě doporučuji. Lesní směs jsem vyzkoušela taky na smoothie s banánem, arašídovo-kokosovým máslem a rýžovým mlékem a bylo výborné. Takže DIONE u mě určitě obstál .) 

Jinak už dřív jsem zmiňovala, že zapojovat se do blogerských výzev je pro mě teď takové malé předsevztetí (já si je dávám každý týden, jsem na to ujetá). Líbí se mi na tom, že na vytvoření receptu u výzev vždy bývá nějaký deadline (který je pro mě maximální motivací), a taky že musím vymyslet recept na nějaké konkrétní téma, což je bezva.

Proč bezlepkově & vegansky

A teď už přímo k receptu. Tyhle bezlepkové lívance jsou zajímavé tím, že neobsahují ani mouku, ani žádné živočišné produkty. Sama sice nejsem ani bezlepkář, ani vegan, ale v některých receptech mě baví ukazovat sobě i svému okolí, že to prostě jde i jinak než s klasickou bílou moukou a kravským mlékem. Na chuti lívanců tady nic nepoznáte a musím říct, že chutnaly dokonce i mé sestře, která moc nemusí ani tofu, ani sójové mléko. Snědla jich pět, já to sem klidně napíšu .) Takže pokud chcete vyzkoušet něco jiného, naběhněte do zdravé výživy a pusťte se do lívanců .))


15 lívanečků

20 minut + smažení

snadné

Ingredience

těsto na lívance:

  • 100 g rýžové mouky
  • 100 g jáhelné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva       (bez fosfátů)
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • lžíce třtinového cukru
  • kůra z 1 citrónu
  • špetka soli
  • 2 lžičky chia semínek
  • 170 ml vanilkového sójového mléka

tofu krém:

  • 1 balíček bílého tofu
  • 150 ml vanilkového sójového mléka
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 2 lžíce mletého třtinového cukru

na smažení:

  • 150 g lesního ovoce
  • kokosový olej 

Jaký je postup?

  1. Nejprve si namočíme chia semínka, která nám budou v lívancích sloužit jako pojivo. Semínka nasypeme do hrníčku a zalijeme asi dvojnásobným množstvím vody. Sledujeme, jak bobtnají (trvá to asi 15 minut) a případně ještě přiléváme vodu a mícháme. 
  2. V míse si mezitím smícháme všechny suché přísady. Obě mouky, prášek do pečiva, špetku soli, citrónovou kůru, cukr i javorový sirup. Promícháme.
  3. Pak k suché směsi přidáme nabobtnalá chia semínka a vanilkové mléko. Vymícháme hladké těsto a dáme stranou.
  4. Připravíme si krém. Tofu si nadrobíme nebo nakrájíme a spolu s kokosem a vanilkovým mlékem rozmixujeme. Osladíme mletým třtinovým cukrem.
  5. Nahřejeme si lívanečník a bezlepkové lívance smažíme na kokosovém oleji. Na pánev vždy nalejeme trošku těsta a rozlejeme ho do všem stran. Ihned posypeme ovocem a zalijeme ještě trochou těsta. (Postup se může zdát složite popsaný, ale je to jednoduché. Jde prostě o to, aby bylo ovoce v těstu. Jinak by se připékalo k pánvičce a dělalo neplechu .)
  6. Hotové bezlepkové lívance zdobíme tofu krémem, lesním ovocem, kokosovými lupínky nebo banánem. A poléváme javorovým sirupem.

Tipy a triky

Těsto na lívance nechte dobře propéct. Poznáte to tak, že se v něm začnou při smažení dělat bublinky.