Banánová marmeláda s vanilkou

Banánová marmeláda s vanilkou



Mám moc ráda americké lívance, takové ty tlustčí, které se zapékají s kolečky banánu nebo borůvkami a polévají čokoládou, kamarádky už asi ví, který brněnský podnik mám na mysli .) A právě banánová marmeláda dovede čerstvý banán v lívancích skvěle nahradit. Takže pokud si jako já zavaříte pár sklenic, už se vám nikdy nestane, že budete muset přípravu "american pancakes" odložit právě kvůli nedostatku surovin. Banánová marmeláda je ale výborná i pro přípravu spousty dalčích jídel. Senzační je například namazaná jen tak na celozrnných toastech, můžete si jí taky přidat do jogurtu k ořechové granole nebo jí potřít už zmíněné lívance. Variant je zkrátka bezpočet a uvidíte, že budete brzy s banánovou marmeládou nerozlučně kamarádit.

Jak na zavařování

Banánovou marmeládu jsem dělala poprvé a nikdy předtím jsem jí ani nejedla, ale výsledek mě moc mile překvapil. Banány jsem použila velmi zralé (a hodně sladké), ale nepotlučené a v bezvadném stavu. Tím, že jsem banány jen nakrájela a dál už nemixovala, ani nemačkala, drží v marmeládě krásný tvar. Další skvělá přísada v marmeládě je vanilka, která jí dodává příjemně voňavý nádech a vanilková semínka v ní zase vypadají moc hezky. Cukr jsem chtěla použít třtinový, ale ne ten hnědý, aby se marmeláda nezabarvila do karamelové barvy. Použila jsem proto přírodní třtinový cukr, který má světlou barvu a seženete ho ve zdravých výživách.

Aby se nenafoukla víčka

Na závěr (nebo jsem to měla možná prozradit hned) se musím přiznat, že nejsem zrovna "zavařovací typ". Když jsem minule zkoušela zavařit dýňové pyré, vydrželo ve spíži jen dva měsíce, pak se víčka nafoukla a... to byl konec... Udělala jsem totiž několik chyb, ze kterých jsem se ale teď už poučila. V receptu píšu, že máte marmeládu zavařit podle toho, jak jste zvyklí, protože každý má svůj zažitý styl. Pokud byste se ale chtěli inspirovat, tak já jsem sklenice předem sterilovala v horké vodě v hrnci. Marmeládu jsem potom do sklenic plnila velmi horkou. Víčko jsem úplně nedovřela a sklenici jsem následně dvakrát protřepala, abych z ní vyhnala všechen vzduch. Pak jsem sklenici teprve zavřela. Nakonec jsem sklenice zavařila na 20 minut při teplotě 80 stupňů a na dno hrnce položila starou utěrku. A to je vše... sklenice jsem přes noc nechala pod utěrkou zchladnout a banánová marmeláda se následně musí nechat asi pět dní rozležet, aby se propojily všechny chutě.


6 sklenic

30 minut + zavařování

středně těžké

Ingredience

  • 1 kg zralých banánů
  • 100 ml citrónové šťávy
  • 10 g citrusového pektinu
  • 80 g přírodního třtinového cukru 
  • 5 lžic vanilkového extraktu
  • semínka z vanilkového lusku


Jaký je postup?

  1. Banány nakrájejte na co nejtenčí kolečka a ihned zalijte citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Připravené banány vložte do hrnce a až směs zavře, přidejte do ní 10 gramů pektinu, rozmíchaného v 10 gramech cukru. Důkladně v hrnci promíchejte. Poté přidejte zbývající cukr, vanilkový extrakt i semínka z jednoho lusku. 
  2. Banánovou marmeládu povařte asi 5 minut a ještě horkou směs plňte do řádně sterilovaných sklenic, které nakonec zavařte. 


Tipy a triky

Citrusový pektin je zdravá a přírodní náhrada Gelfixu a podobných pomůcek na zavařování. Před vsypáním do marmelády je potřeba ho smíchat s cukrem, jinak by v marmeládě zhrudkovatěl.