Sýrové krokety se špenátem

Sýrové krokety se špenátem



Konečně jsem se dostala k tomu, abych pro vás sepsala první recept do nové rubriky TAPAS. Na tuhle rubriku jsem se obzvlášť těšila, protože tapas je taková moje srdcovka  Jak asi víte, tak jsem minulý semestr trávila na jihu Španělska, který je Mekkou a rájem tapas. Tapas jsou vlastně takové malé jednohubky (ale mohou být i pěkně velké), které obdržíte zdarma v restauracích k objednanému pití (co pití, to jedna tapa). Většinou se tapas podávají kolem oběda, a pak od odpoledne až do noci, vždy záleží na restauraci. O tapas a o tom, kam zajít v mé milované Granadě na nejlepší tapas, chystám samostatný článek, tak vás tady nebudu příliš unavovat detaily. Ale jako tapas může sloužit prakticky cokoliv, od hamburgru, po malou slanou palačinku. To je na tapas právě to krásné a rozmanité. 

Chtěla bych, aby vás moje recepty na tapas nejen inpirovaly, ale aby vám sloužily i jako taková malá kuchařka pro přípravu drobného pohoštění. Takže až budete přemýšlet, co nachystat na oslavu, piknik nebo jen tak pro kamarády, můžete mrknout právě do rubriky TAPAS. Tak to je o tapas ve stručnosti vše a já jen doufám, že si je oblíbíte stejně jako já .)

12-15 porcí

10 minut + smažení

snadné

Ingredience

  • střední cibule
  • olivový olej
  • lžička másla
  • 150 g čerstvého špenátu
  • mletý muškátový oříšek
  • 80 g kozího sýra
  • 6 lžic smetany
  • 1 vajíčko (od šťastných slepiček)
  • strouhanka na zahuštění         (já přidala asi 6 lžící)

+ vajíčko a strouhanka na obalování

k podávání:

  • česneková majonéza Aioli
  • chilli omáčka
  • salátek
  • čerstvá bageta

Jaký je postup?

  1. Cibuli si nakrájejte nadrobno a dejte smažit na rozpálený olivový olej s kouskem másla. Jakmile zesklovatí, přidejte pokrájený špenát. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek podle chuti.
  2. Mezitím si nastouhejte kozí sýr a přidejte ho ke spařenému špenátu. Jakmile se sýr rozpustí, přidejte do pánve taky několik lžic smetany a nechte chvilku provařit. Nakonec promíchejte a podle chuti ještě osolte nebo opepřete.
  3. Špenát si přendejte do misky a nechejte zchladnout (urychlíte to mrazákem). Do směsi rozklepněte vajíčko a přidávejte po lžících strouhanku, dokud se z hmoty nebudou dát tvarovat kuličky.
  4. Ruce si namočte do studené vody, aby se těsto nelepilo a tvarujte větší kuličky. Ty obalujte ve vajíčku a strouhance. Smažte ve vyšší vrtsvě olivového oleje, dokud nebudou sýrové krokety zlatavé.
  5. Sýrové krokety podávejte na kopečku Aioli, s chilli omáčkou, bagetkou a lehkým salátem.

Tipy a triky

Aioli je česneková majóneza, jejímž základem je žloutek, olivový olej a česnek. Ve Španělsku ji běžně koupíte v supermarketu, u nás ne (nebo o tom nevím). Recept na ní chystám .)

Vajíčka v recpetu slouží k tomu, aby se sýrové krokety dobře spojily. Pokud máte malá, dejte dvě, naopak velké stačí jedno.