Vánoční perník & perníkové koření

Vánoční perník & perníkové koření



Vánoce jsou za rohem a s nimi i tradiční zdobené perníčky. Možná už je máte upečené, a možná na ně nedáte dopustit. Ale pokud máte rádi i normální perník, myslím ten tradiční nadýchaný, s vůní skořice, hřebíčku a citrónové kůry, slepovaný domácí marmeládou a polévaný čokoládou, pak si ho zapište na letošní vánoční kuchařský to-do seznam. Kromě toho jsem pro sás taky připravila návod, jak na perníkové koření. Takže pokud se v následujících dnech chystáte péct normální perníčky, můžete recept na perníkové koření směle použít.

Vánoční perník jsem připravovala jako dárek a jako výsledné tvary jsem chtěla mít kolečka. Proto jsem z těsta vykrajovala jednotlivé tvary. Vy si ale tento složitý postup můžete odpustit a perník jednoduše rozkrájet na čtverce. A nebudete mít žádné zbytky, na rozdíl ode mě.

Snažila jsem se, aby byl recept co nejzdravější a proto jsem použila špaldovou a žitnou mouku. Použila jsem jen sto gramů hladké mouky, ale i tuto část můžete nahradit například špaldovkou a na výsledné chuti se nic nezmění. Místo cukru jsem taky v receptu použila med a vsadila na domácí marmeládu. Co se týká marmelád, já použila směs višní a černého rybízu, ale skvělá bude i kombinace červeného rybízu, jahod nebo meruněk. Záleží, co máte nejraději.


Perníkové koření

vánoční perník

 15 minut

snadné

Ingredience

  • 1,5 svitku skořice
  • 15 hřebíčků
  • 2 badyány
  • 4 nové koření
  • ½ lžičky anýzu
  • ¼ lžičky fenyklových semínek
  • kůra z 1 biocitronu

Jaký je postup?

  1. Veškeré koření si odměřte do malé misky. Bio citrón důkladně opláchněte a nastrouhejte najemno.
  2. Připravte si hmoždíř nebo mlýnek na na koření. Veškeré koření důkladně rozemelte. Pokud vám v něm zůstanou velké kousky, přesijte ještě perníkové koření přes síto. 





Vánoční perník

10 porcí

25 minut + pečení a zdobení

středně těžké

Ingredience

na těsto:

  • 2 vejce (od šťastných slepic)
  • 11 lžic medu
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 ml másla
  • 400 ml mléka
  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g žitné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžičky sody
  • perníkové koření
  • 2 lžíce kvalitního kakaa

na slepení:

  • velká slenice marmelády (černý rybíz - višně)

na polevu:

  • 200 g oblíbené hořké čokolády
  • 100 ml másla

+ 60 g sekaných mandlí na posypání

Jaký je postup?

  1. V míse šlehejte dvě vejce, dokud nezhoustnou. Poté k nim přidejte rozpuštěný med a znovu šlehejte, dokud se nespojí. Poté do těsta přidejte olej, rozpuštěné máslo a mléko pokojové teploty a opět šlehejte. 
  2. V jiné míse si mezitím smíchejte špaldovou, žitnou i hladkou mouku se sodou, perníkovým kořením a kakaem. 
  3. Sypkou směs postupně přesijte přes síto do těsta a rozmíchejte metličkou. Těsto nalijte do menšího plechu, který jste si vyložili pečicím papírem a pečte asi 40 minut na 180 stupňů. 
  4. Vychladlý vánoční perník nakrájejte na libovolné tvary (čtverce, kolečka...). Každý perník v polovině překrojte a uprostřed i po stranách namažte marmeládou (jako když děláte dort). Poté zaklopte.
  5. Perníky nechte chvíli odležet a mezitím si ve vodní lázni rozpusťte máslo s hořkou čokoládou. Každý perník potřete na bocích i navrchu rozpuštěnou čokoládou a zahlaďte. Nakonec posypejte každý perník sekanými mandlemi.
  6. Vánoční perníky nechte zatvrdnout na mřížce a poté odležet v chladu minimálně jeden den. 

Tipy & triky

Pro zdobení můžete použít jak různé ořechy, tak sušené nebo kandované ovoce.