Tvarohový koláč s mákem a povidly

Tvarohový koláč s mákem a povidly



V červnu to budou dva roky, co jsem naposledy zasedla za počítač, abych vám sepsala článek na blog. Dva roky. To je neuvěřitelné. Od té doby jsem samozřejmě zasedla k počítači ještě mockrát, ale vždycky se našlo hodně důvodů, proč psaní receptů odložit. Nejdřív diplomka, pak státnice, změna práce, nabírání nových klientů jako OSVČ copywriterka a pak? Pak bylo teď, jak by řekl hrošík v pořadu Na kus řeči se zvířaty. Neznáte? Pusťte si to, je to sranda

I kvůli/díky koronaviru mám teď víc času doma péct a vařit, takže jsem se rozhodla, že je asi ten největší čas Blog zase nakopnout. Myslím, že i pro vás všechny, co jste doma, se třeba budou nové recepty hodit. Nejvíc mě ale těší, že i za ty dva roky, kdy bylo na Blogu z mé strano ticho po pěšině, zůstala návštěvnost stejná. Takže to má smysl. 

Krátce k obtížnosti receptu

Tenhle recept je na přípravu trošku náročnější, je třeba totiž nejprve vypracovat těsto, které se musí odležet a až na něj pak vrstvit tvarohovou a makovou náplň. Nakonec vás čeká vyvalování proužků a zdobení, jako to znáte např. u mřížkového koláče. Zkrátka je to celkem dřina, ale taky zasloužená dobrota.

Tvarohový koláč s mákem je s trochou nadsázky fitness recept

Kousek koláče si můžete bez obav dopřát ke svačině či snídani i pokud jedete fitness režim. Nutriční hodnoty u celého koláče jsou 4234 kcal / 7729 kJ a v případě, že tvarohový koláč rozkrájíte na 12 dílků, vychází to na 352 kcal na 1 kousek

Koláč je plný tvarohu a máku, díky čemuž je ohromně sytý, takže vám garantuju, že 1, maximálně 2 kousky na osobu vám budou stačit. Cukru je tam pomálu, žádných obvyklých 300 g se nekoná a místo klasické bílé mouky je tam špaldovka. Těsto má díky ní příjemnou oříškovou chuť, ale taky je kvůli ní těsto o něco tužší. Takže pokud vám bílá mouka nevadí, klidně ji tam dejte, bude ale stačit míň než 230 g.

Forma 30x23 cm / 12 dílků / 1 kousek: 352 kcal

120 minut

středně těžké

Ingredience

Těsto na koláč:

  • 230 g špaldové mouky
  • 120 g změklého másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 1,5 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli


Tvarohová náplň:

  • 500 g tvarohu
    (polotučný ve vaničce)
  • 4-5 lžic tekutého medu
  • 1,5 vejce
  • 1 vanilkový pudink (37 g)
  • kůra z 1 bio citronu
  • špetka soli


Maková náplň:

  • 150 ml smetany (12%)
  • 140 g máku
  • 5 lžic domácích povidel
  • 30 g jemně mletých piškotů
  • 3–4 lžíce moučkového cukru
  • 7–8 lžic rumu

Rumová poleva na potření:

  • 6 lžic rumu
  • 1 lžíce moučkového cukru


Na dokončení:

  • 50 g plátkových mandlí
  • moučkový cukr na pocukrování

Jaký je postup?

  1. Připravte si kuchyňský robot, případně ruční šlehač. Špaldovou mouku si prosejte přes síto a smíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. Nechte stranou. 
  2. Do mísy dejte změklé máslo, třtinový cukr, vanilkový extrakt a vše vyšlehejte do husté světlé pěny. Zašlehejte vejce a postupně přidávejte prosátou mouku. Vypracujte pěkné hladké těsto, které nelepí
  3. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Mezitím si připravte obě náplně. 
  4. Tvarohová náplň: V míse smíchejte tvaroh s tekutým medem, vejcem, vanilkovým pudinkem a kůrou z jednoho bio citrónu. Přidejte špetku soli, dobře promíchejte nebo prošlehejte a odložte stranou.
  5. Maková náplň: Nejprve si namelte si mák a smíchejte ho s moučkovým cukrem, aby nezhořkl. Do kastrůlku nalijte smetanu, přidejte pomletý mák a lehce povařte 2 minutky. Dovnitř nasypejte mleté piškoty, povidla i rum a vše dobře promíchejte. Maková náplň by neměla být příliš tuhá, aby se dala na těsto pěkně natírat. Podle potřeby zřeďte ještě trochou smetany. 
  6. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a pekáček o rozměrech 30x23 cm si vymažte máslem a vysypejte moukou.
  7.  Nyní si z lednice vezměte těsto a 3/4 z něj na pomoučeném vále vyválejte na stejnoměrnou tloušťku. Je potřeba, aby těsto pokrylo dno a boky formy a udrželo náplň. Při pečení těsto trošku klesne, takže výšku boků raději nechte maličko vyšší. 
  8. Těsto na válečku přeneste do pekáčku. Pokud se vám potrhalo, prsty ho namačkejte tam, kam potřebujete. Na dno formy nalijte tvarohovou náplň a na ni rovnoměrně namažte makovou náplň. 
  9. Válečkem si rozválejte zbylé těsto a pomocí rádýlka ho nakrájejte na ozdobné, stejně velké pásky. Naskládejte je do mřížky na koláč do kříže. Tvarohový koláč pečte 55 minut na 180 stupňů na spodní i horní ohřev. Jakmile vrchní část koláče zhnědne, zakryjte koláč alobalem
  10. Po 45 minutách pečení posypejte koláč mandlemi a nechte ještě 10 minut dopéct. Po upečení pomašlujte koláč rumovou polevou a nechte vychladnout. Tvarohový koláč s mákem a povidly můžete po upečení vyklopit z formy ven, aby vychladl.