Dýňové rizoto

Dýňové rizoto



Pravé italské rizoto (neboli risotto) jsem se vždycky chtěla naučit dělat. Už od samotných příprav mě ale vždy odradilo to, že mi scházelo buď dobré víno nebo vývar. Taky jsem se bála, jestli postup vůbec zvládnu, protože neustálé přilévání tekutiny a míchání mi přišlo složité. Ale konečně jsem dýňové rizoto vyzkoušela a ono se povedlo. A hned napoprvé! .)

U italského rizota je nejdůležitější použít kvalitní suroviny. Základem je rýže Arborio a nesmí chybět ani silný vývar. Na kostky pro tentokrát raději zapomeňte... Dále je důležité pořád, ale vážně pořád, rizoto míchat. Jakmile se začne chytat a pálit, máte po dobrotě. Jinak se dá rizoto kombinovat s čímkoli vás napadne. Já chci v budoucnu určitě vyzkoušet rizoto s pečenou červenou řepou, s houbami nebo s cuketou. A o výsledek se s vámi samozřejmě potom podělím.


4 porce

 50 minut

středně těžké

Ingredience

  • dýně hokaido
  • tymián
  • saturejka
  • oregano
  • cibule
  • plátek másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 250 g rýže Arborio
  • 100 ml oblíbeného bílého vína
  • 500 ml silného hovězího vývaru
  • 500 ml vody
  • velká hrst parmezánu

+ hrst strouhaného parmezánu k podávání



Jaký je postup?

  1. Z dýně hokaido vydlabejte semínka a nakrájejte jí na malé kousky. Dejte jí na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete a přidejte tymián, saturejku i oregano. Nakonec přidejte rozpůlenou palici česneku. Pečte na 180 stupňů zhruba 30 minut.
  2. Mezitím si najemno nakrájejte cibuli a opečte ji na másle a olivovém oleji dozlatova. Poté do pánve přisypejte rýži Arborio a za stálého míchání smažte asi 3 minuty. Poté k rýži přilijte víno a míchejte, dokud se nevypaří. V jiném hrnci si mezitím prohřejte hovězí vývar se stejným množstvím vody a udržujte ho vřelý.
  3. Další postup je jednoduchý. Do pánve vždy přidejte dvě naběračky vývaru s vodou a míchejte tak dlouho, dokud se tekutina nevypaří. S poslední naběračkou do pánve přidejte i pokrájený pečený česnek a kousky dýně.
  4. Nakonec vypněte plamen, do pánve přidejte parmezán, osolte, opepřete a nechte všechny chutě, aby se pod pokličkou chvíli propojily. Dýňové rizoto podávejte s nastrouhaným parmezánem a bílý vínem.

Tipy & triky

Na rizoto s dýní hokaido použijte takové víno, které byste si normálně s chutí dali. Jen tak bude výsledek fenomenální. Já použila mé oblíbené Veltlínské červené rané, takzvanou večerku.

Dýňové rizoto nesmí být vysušené a má mít lepkavou až kašovitou konzistenci.