Bezlepkový semínkový chléb

Bezlepkový semínkový chléb



Před časem začali v Lidlu prodávat semínkový chléb bez mouky. Já se s ním setkala poprvé a začala si ho kupovat pravidelně každý týden. No a úplně jsem se do něho zamilovala, oproti normálnímu chlebu mě totiž vždycky zasytil nejmíň dvojnásobně, a navíc skvěle chutnal. Jen naokraj, tohle není reklama na Lidl, ale prostě jen mé zkušenosti .)

Semínkový chléb byl složený jenom ze semínek a ovesných vloček. A já se rozhodla, že ho konečně vyzkouším upéct doma, ale v bezlepkové variantě. Pokud jste nikdy nepekli chleba nebo máte s jeho pečením špatné zkušenosti, pak se v tomhle případě nemusíte bát. Postup je totiž až směšně jednoduchý. V míse prostě smícháte 600 g semínek a to oblíbené vločky, semínka a nějaké pojidlo, které po smíchání s vodou nabobtná, já použila len. Jako pojidlo taky skvěle funguje psyllium, které koupíte v lékárně.

Semínka pak spojíte s 300 ml vody, olejem a sladidlem, necháte přes noc nabotnat, a pak pečete do křupava. Je to snadné a moc dobré. Tak pokud hledáte nějakou alternativu klasického chlebu nebo jeho bezlepkovou verzi, můžete tenhle recept vyzkoušet .)


1 bochník

odležení přes noc + 60 minut pečení

snadné

Ingredience

suché přísady (600 g):

  • 150 g slunečnicových semínek
  • 110 g zlatého lnu
  • 120 g jáhelných vloček
  • 80 g dýňových semínek
  • 40 g chia semínek
  • 40 g pokrájených kešu
  • 30 g bílého sezamu
  • 20 g psyllia
  • 5 g pohankových pukanců
  • 5 g jablečné vlákniny
  • lžička soli

tekutiny:

  • 300 ml vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • lžíce javorového sirupu

Jaký je postup?

  1. Připravíme si velkou mísu a smícháme v ní veškeré suché přísady. Přidáme taky vodu, javorový sirup i olivový olej a důkladně promícháme.
  2. Připravíme si formu na biskupský chlebíček, kterou ze všech stran důkladně vyložíme pečicím papírem. 
  3. Těsto na semínkový chléb postupně lijeme do formy a vtlačíme důkladně do všech rohů. Přikryjeme utěrkou a chleba necháme nabobtnat přes noc mimo lednici.
  4. Druhý den semínkový chléb upečeme. Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů a pečeme 30 minut ve formě. Pak bezlepkový chléb z formy vyklopíme a dopečeme dalších 30 minut. 

5. Bezlepkový semínkový chléb necháme po upečení vychladnout, a poté krájíme ostrým nožem.