Chicken mango kari

Chicken mango kari



Chicken mango jsem poprvé ochutnala v nejmilejší brněnské indické restauraci Annapurně. Dávám si ho tam s plackama a je to senzační. Když ale skoro před rokem (už to bude rok!) začala karanténa, začala nám Annapurna chybět, a tak jsem zkusila chicken mango napodobit doma. 

Recept jsem poměrně dlouho ladila. Vždycky jsem něco přidala a ubrala, až vznikl tento recept na chicken mango. Pokud jste chicken mango ještě nikdy neochutnali, možná si říkáte, že je to zvláštní kombinace. Ale nebojte! Jídlo není nijak sladké a chutě jsou vyrovnané.

Rozhodně to ale není recept na 20 minut. Než všechno nakrájíte a orestujete, bude vám to trvat minimálně 40 minut. Mně teda 50 minut, jsem pomalá. Každopádně je to pochoutka, tak dobrou chuť. 


4–5 porcí

50 minut

snadné

Ingredience

marinování kuřete:

  • 500 g kuřecích prsou
    (já jsem koupila v bio kvalitě)
  • 3 vrchovaté lžíce krémového bílého jogurtu
    (dala jsem Choceňský)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky kari
  • 2 lžičky garam masala
  • 1 lžička kurkumy
  • himalájská sůl + mletý pepř
  • + později 1,5 lžíce ghí


základ kari:

  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • palec čerstvého zázvoru (5 cm)
  • 1 zralé mango 
  • 3 středně velká rajčata
  • 2 lžíce ghí
  • 1 plechovka tučného kokosového mléka (400 ml)


koření na kari:

  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kari
  • 1 menší svitek skořice
  • špetka kajenského pepře
  • 1/4 lžičky černého hořčičného semínka
  • 1 lžička kari lístků
    (sušených)


k podávání:

  • jasmínová rýže
    (já vařím v rýžovaru)
  • čtvrtky limetky (na dochucení)
  • čerstvý koriandr
  • čerstvé chilli papričky



Jaký je postup?

  1. Marinování: Kuřecí prsa umyjte a nakrájejte na akorát velká sousta. Dejte do misky a přidejte jogurt, kari, garam masalu, kurkumu a olivový olej. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Nechte odležet v lednici minimálně 20 minut, klidně přes noc. Podle toho, kolik máte času.
  2. Příprava na kari: Než se maso namarinuje, nachystejte si všechny přísady na kari. Cibuli nakrájejte na středně velké kousky, česnek na plátky a zázvor také na plátky. Mango zbavte slupky a nakrájejte na kostky. Rajčata rovněž nakrájejte na kostky. 
  3. Mango a rajčata by měly být ve stejném poměru, tedy 50:50. Podle toho, jak máte velké mango, přidejte nebo uberte rajčata. 
  4. Přichystejte si do misky také všechno koření, ať ho pak jen můžete přidat do kari. Smíchejte římský kmín, mletý koriandr, kari, svitek skořice, kajenský pepř a kari lístky. Dejte stranou. 
  5. Dejte si vařit rýži, teď už to půjde rychle. 
  6. Připravte si dvě pánve. Já dělám kuře na rovné teflonové pánvi a směs na kari ve woku. Obě pánve můžete rozjet současně. 
  7. Na rovné pánvi si rozpalte 2 lžíce ghí a nechte restovat cibuli, občas zamíchejte. Současně si rozpalte 1,5 lžíce ghí ve woku a přidejte kuře včetně veškeré marinády. Maso restujte na nejvyšší plamen, dokud se nezatáhne (2 min). Poté snižte plamen a zhruba další 3 minuty nechte dopéct na nízký plamen. Zakryjte pánev poklicí a nechte stranou. 
  8. Vraťte se k cibuli, která už by teď měla být zlatavá. Nechte nejvyšší plamen a přidejte plátky česneku a zázvoru. Restujte další 1 minutku a poté přidejte nakrájená rajčata a mango. Míchejte, ať se směs nespálí, zhruba další 1 minutu. 
  9. Do woku přidejte směs koření a míchejte zhruba 1 minutku, poté přidejte kokosové mléko. Míchejte a krátce povařte zhruba 4 minutky. 
  10. Nyní je potřeba vše (kromě masa) rozmixovat dohladka. Z woku vytáhněte celou skořici a nalijte do blenderu. Přidejte do blenderu i veškerou šťávu z druhé pánve. Jen maso nechte stranou. Přidáme ho do rozmixované omáčky za chvíli.
  11. Obě směsi rozmixujte maximálně dohladka a nalijte zpět do woku. Přidejte maso, které jste si nechali stranou. Povařte zhruba další 3 minuty, ať se všechny chutě spojí. Maso musí být křehké, nikoliv suché. 
  12. Podávejte s limetkovou šťávou, čerstvým koriandrem a chilli papričkami. Chicken mango je nejlepší s rýží.